paypal

PayPal se suočava sa tužbom od strane SEC-a u vezi sa PYUSD stabilnim coinom

 

PayPal je bila prva velika fintech kompanija koja je usvojila digitalne valute za plaćanja i transfere nakon što je lansirala svoj stablecoin u avgustu.

Platni gigant PayPal primio je sudski poziv od Komisije za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država (SEC) u vezi sa svojim stabilnim coinom koji je vezan za američki dolar.

Odeljenje za sprovođenje SEC-a poslalo je sudski poziv PayPal-u u vezi sa njegovim PayPal USD stabilnim coinom, što je firma zvanično objavila 2. novembra u svom finansijskom izveštaju za 3. kvartal sa SEC-om.

U pozivu koji je primio PayPal 1. novembra, od PayPal-a se tražilo da dostavi određene dokumente, saopštila je kompanija. „Sarađujemo sa SEC-om u vezi sa ovim zahtjevom“, napominje PayPal.

Tužba dolazi otprilike tri mjeseca nakon što je PayPal početkom avgusta lansirao svoj PYUSD stablecoin. Stablecoin izdaje Paxos Trust i podržan je depozitima u američkim dolarima, kratkoročnim trezorima i sličnim gotovinskim ekvivalentima. PYUSD je baziran na Ethereum blockchainu i ima za cilj rukovanje digitalnim plaćanjima i Web3.

Prema glasnogovorniku Paxosa, PYUSD je do sada doživio uspješno uvođenje, dostigavši tržišnu kapitalizaciju od 150 miliona dolara u dva mjeseca od lansiranja. U vrijeme pisanja ovog teksta, tržišna kapitalizacija PYUSD-a je procijenjena na oko 159 miliona dolara, sa skoro 2,7 miliona dolara dnevnog obima trgovanja, prema podacima iz CoinGecko.

paypal1
Informacije o PayPal USD (PYUSD) stablecoinu. Izvor: CoinGecko

Nagli porast usvajanja PayPal USD uslijedio je usred velikih berzi kao što su Coinbase, Crypto.com, Bitstamp i Kraken koje su izlijevale stabilcoin na svojim platformama ubrzo nakon njegovog lansiranja. U septembru je PayPal najavio predstojeću integraciju PYUSD stabilnog coin-a u Venmo servis za mobilno plaćanje, omogućavajući korisnicima da kupe PYUSD i pošalju ga prijateljima i porodici.

Osim što je agresivno krenuo u kripto u Sjedinjenim Državama, PayPal je takođe napredovao s kripto inicijativama u drugim zemljama. PayPal je 31. oktobra dobio licencu od Uprave za finansijsko ponašanje Ujedinjenog Kraljevstva da nudi kripto usluge u zemlji.

Najnovija akcija SEC-a protiv PayPal-a je još jedan dokaz da su SAD teško okruženje za kripto kompanije. Regulator je tužio nekoliko najvećih lokalnih kompanija u kripto industriji, uključujući tužbu protiv Coinbase berze koja je u toku. U oktobru 2023., SEC je konačno odlučio da odbaci svoju trogodišnju tužbu protiv Ripplea, kompanije koja stoji iza XRP tokena, jedne od najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

U aprilu 2023., izvršni direktor Circlea, Jeremy Allaire, tvrdio je da je napad na kriptovalute od strane američkih regulatora bio značajan faktor koji stoji iza opadanja tržišne kapitalizacije Circleovog stabilnog coina, USD Coin.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.