ripple sec

Ripple izvojeovao “veliku pobjedu” protiv SEC-a

Ripple Labs je uspio pobijediti SEC u sporu za prevaru sa vrijednosnim papirima. Sudija na predmetu odbio je prijedlog DIK-a za pregled određenih dokumenata koji možda nisu materijalni za tužilaštvo.

Ripple Labs zadao je udarac predmetu Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) nakon što je predsjedavajući sudija donio odluku koju jedan advokat zajednice Ripple naziva “veoma velikom pobjedom za Ripple”.

SEC je 2020. godine podnio tužbu protiv Ripplea i izvršnih direktora Brada Garlinghousea i Christiana Larsena zbog prodaje neregistriranih vrijednosnih papira.

Predsjedavajuća sudinica Sarah Netburn odbila je zahtjev SEC-a za ponovno razmatranje zaštićenih dokumenata pod privilegijom u vezi s govorom tadašnjeg direktora SEC-a Williama Hinmana iz juna 2018. U govoru, Hinman je rekao da Bitcoin (BTC) i Eter (ETH) nisu vrijednosni papiri.

SEC se ranije nije protivio da ti dokumenti ne potpadaju pod zaštitu privilegija deliberativnog procesa (DPP), jer je sugerisao da se tiču ​​samo Hinmanovih ličnih stavova, a ne politike SEC-a.

DPP izuzima neke dokumente u slučaju od otkrivanja od strane vlade kako bi mogao povjerljivo pregledati postojeću politiku na osnovu materijala iz dokumenata.

SEC je naknadno promijenio smjer kako bi tvrdio da je govor odražavao Rippleovu politiku, a ne Hinmanove lične stavove i da bi ga trebalo zaštititi.

Sumirajući kritične aspekte odbijanja sudije Netburn da ponovo razmotri to, advokat odbrane zajednice Ripple sa opsežnim dosijeom finansijskih i SEC slučajeva James K. Filan je danas tvitovao:

Ovo je veoma velika pobeda za Ripple.

— James K. Filan 90k+ (čuvajte se prevaranta) (@FilanLaw) 11. aprila 2022.

Još jedan advokat Ripple zajednice i osnivač CryptoLaw-a takođe je danas tvitovao za 191.000 pratilaca da je “SEC sada u ćošku” nakon presude sudije Netburn.

Ovo nije samo pobjeda za @Ripple i #XRPHolders, već i za pravosudni sistem. Nakon saslušanja u martu 2021., rekao sam da smo imali sreće što smo dobili sudiju Netburna. Neki od vas se ne slažu, ali ja i dalje vjerujem u to.

— John E Deaton (@JohnEDeaton1) 11. aprila 2022.

Uprkos ovoj naizgled važnoj presudi, slučaj još nije zavšen, a DIK sada ima dvije sedmice da se žali na odluku.

Veliki dio kripto industrije fiksiran je na postupak ovog slučaja jer bi njegov ishod mogao naznačiti budućnost tužbi SEC-a protiv kripto kompanija za prodaju neregistrovanih vrijednosnih papira.

Pobjeda Ripplea mogla bi uzrokovati da se SEC povuče iz svojih agresivnih parnica protiv kripto industrije. Međutim, ako SEC pobijedi, kapije bi se mogle otvoriti i pravnici koji su upoznati s kriptovalutama imat će gotovu industriju za sebe.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.