singapur

Coinbase dobija licencu za digitalno plaćanje u Singapuru

Nova MPI licenca dolazi godinu dana nakon početnog načelnog odobrenja Coinbasea u Singapuru, omogućavajući mu da proširi usluge plaćanja digitalnim tokenima.

Berza kriptovaluta sa sjedištem u Sjedinjenim Državama Coinbase proširuje poslovanje u Singapuru nakon što je dobila veliko regulatorno odobrenje od centralne banke ove zemlje.

Coinbase je dobio licencu za glavnu platnu instituciju (MPI) od Monetary Authority of Singapur (MAS), objavila je kompanija 1. oktobra. Nova licenca – koja dolazi godinu dana nakon početnog načelnog odobrenja Coinbasea u Singapuru — omogućava kompaniji da proširiti svoje usluge plaćanja digitalnim tokenima pojedincima i institucijama u zemlji.

Prema MAS-u, firme licencirane za MPI su ovlaštene za obavljanje platnih usluga bez ograničenja transakcija od 3 miliona singapurskih dolara (2,2 miliona dolara) za bilo koju uslugu plaćanja. Odobrene kompanije su takođe oslobođene ograničenja od 6 miliona SG$ (4,4 miliona dolara) mjesečnih transakcija za dvije ili više platnih usluga, osim izdavanja računa za e-novac i usluga zamjene novca.

Novostečena licenca “ne samo potvrda poslovanja Coinbasea”, već predstavlja i odgovornost prema rastućoj kripto i Web3 zajednici u Singapuru, navodi se u najavi kompanije.

Coinbase je aktivno razvijao proizvode i usluge dizajnirane posebno za Singapur, lansirajući PayNow i FAST bankovne transfere u martu 2023. Coinbase je takođe integrisao singapursku uslugu digitalnog identiteta, SingPass, kako bi pojednostavio onboarding. Osim toga, Coinbase sarađuje s velikim lokalnim blockchain firmama, uključujući Nansen.ai, Blockdaemon i Infura, kako bi proširio svoje proizvode kao što su Base blockchain i novčanik.

Od našeg početnog angažmana u Lion Cityju, identifikovali smo Singapur kao vitalno tržište za Coinbase”, napomenula je ova berza, naglašavajući da je više od 30% Singapuraca otkriveno da su sadašnji ili prošli vlasnici kriptovaluta u njenom nedavnom istraživanju. U saopštenju se dodaje:

Singapur je prirodno postao značajna lokacija za ovu industriju. Štaviše, Singapur je dom za preko 700 Web3 kompanija, što ga čini ključnim tržištem za rast kripto i Web3 ekonomije.”

Kao što je ranije objavljeno, velike globalne kompanije za kriptovalute u posljednje vrijeme sve više osiguravaju singapursku MPI licencu. Pružalac kripto podataka i novčanika Blockchain.com postao je 12. firma koja je dobila licencu u augustu 2023. Izdavač stabilnih kovanica USD Coin Circle dobio je MPI licencu u junu 2023., nakon kripto berze Crypto.com.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.