Circle je najnoviji primalac MPI licence u Singapuru

Izdavač stabilnih coin-a je druga kripto kompanija koja je ovog mjeseca dobila singapursku MPI licencu, nakon Crypto.com.

Singapurska podružnica Circlea, Circle Internet Singapore, dobila je licencu za glavnu platnu instituciju (MPI) od Monetarne uprave Singapura (MAS). Circle Singapore je dobio načelno odobrenje MPI od MAS-a u novembru i otvorio je svoju kancelariju u maju.

MPI licenca omogućava Circleu da nudi usluge plaćanja digitalnim tokenima i usluge domaćeg i prekograničnog transfera novca, navodi se u saopštenju koje je objavila fintech firma, koja je izdavalac stabilnih kovanica USD Coin (USDC) i Euro Coin (EUROC).

Circle je identifikovao Singapur kao svoje glavno središte u Aziji, navodi se u saopštenju. Suosnivač i izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire je rekao:

“Singapur je sastavni dio globalne ekspanzije Circlea.”

Circle prati Crypto.com, koji je svoju MPI licencu dobio 1. juna nakon što je dobio načelno odobrenje u junu 2022. Ostali vlasnici MPI licence su DBS Vickers, Digital Treasures Center, Fomo Pay, Independent Reserve, Metacomp, Paxos, Revolut, Sparrow Tech i Hako. Gemini je takođe izrazio interesovanje za proširenje na ovu grad-državu.

USDC je drugi najveći stabilni coin na svijetu, nakon Tethera

USDT ali USDC je doživio pad svog tržišnog udjela sa 34,88% na 23,05% u prošloj godini u maju u korist svog većeg konkurenta.

6% svjetskih kripto fondova nalazi se u Singapuru, prema studiji koja je rađena 2022. Ona se povezuje sa Švicarskom i Hong Kongom na trećem mjestu u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, po tom kriteriju. Singapur pruža pozitivno okruženje za kripto kroz zakonodavstvo i ima visoku stopu usvajanja kriptovaluta.

Temasek, državni investicijski fond, takođe podržava kripto industriju, sa ulaganjima u kompanije kao što su Animoca Brands i Amber Group. Takođe je bio glavni sponzor bankrotirane kripto berze FTX, sa investicijom od 275 miliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.