luizijana

Louisiana primila prvo kripto plaćanje preko Bitcoin Lightninga

 

Luizijana sada prima kriptovalute za državne usluge, a njen odjel za divlje životinje i ribarstvo upravo je primio prvu državnu uplatu kriptovalutama.
Vlada Luizijane izvršila je svoje prvo plaćanje kriptovalutama nakon što je državni blagajnik najavio da će stanovnici imati opciju da plaćaju državne usluge određenim kriptovalutama.

Luizijanci sada imaju mogućnost da koriste bilo koji kripto novčanik za plaćanje koristeći Bitcoin Lightning Network i stabilni coin USD Coin vezanu za američki dolar, rekao je državni blagajnik Louisiane John Fleming u izjavi od 17. septembra.

Prvo državno plaćanje kriptovalutama već je prošlo – 50 dolara građanske kazne Odjelu za divlje životinje i ribarstvo Louisiane putem Bitcoin-ove Lightning Network, rekao je glasnogovornik Ministarstva finansija Luizijane.

luizijana1
Fleming je rekao da je prihvatanje kripto plaćanja rezultat suradnje između države, Bead Paya i partnera za integraciju sa sjedištem u državi, što bi, kako kaže, rezultiralo “smanjenjem broja lažnih transakcija”.

„U današnjem digitalnom dobu, vladini sistemi moraju evoluirati i prihvatiti nove tehnologije“, rekao je.

„Uvođenjem kriptovalute kao opcije plaćanja, mi našim građanima pružamo fleksibilnost i slobodu u interakciji s državnim službama.”
Fleming je brzo primijetio da će novac koji je primila vlada i dalje biti u fijatu, jer usluga pretvara kriptovalute u američke dolare, dodajući da “štiti državu od prethodnih briga oko prihvatanja kriptovalute”.

Republikanski državni predstavnik Mark Wright – koji je predvodio napore da država prihvati kriptovalute – rekao je da je “uzbuđen što vidi da Luizijana dalje proširuje svoje mogućnosti plaćanja”, U maju 2022. Wright je osnovao radnu grupu za digitalnu imovinu, koja je početkom prošle godine otkrila da bi kriptovalute bile prihvatljiv oblik plaćanja. Wright je takođe predvodio rezoluciju Louisiana House iz 2021. godine u kojoj je pohvaljen anonimni osnivač Bitcoina Satoshi Nakamoto za njihov “doprinos ekonomskoj sigurnosti”.

Luizijana je u junu izmijenila zakone kako bi zabranila digitalne valute centralne banke (CBDC) i postavila pravila za rudare kriptovaluta i operatere čvorova. Zakon zabranjuje državi da učestvuje u testovima za, prihvatanja ili zahtijeva plaćanja koja koriste CBDC, ali nije zabranila druga plaćanja u digitalnoj valuti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.