argentina

Argentina ima za cilj da uči iz uspjeha El Salvadora

Argentina želi da uči iz iskustva El Salvadora o usvajanju Bitcoina i drugim aktivnostima sa kriptovalutama.
Vlada Argentine radi sa El Salvadorom kako bi naučila iz njihovog iskustva usvajanja bitcoina.

Argentinski regulator za vrijednosne papire, Nacionalna komisija za vrijednosne papire (CNV), održala je sastanak s Nacionalnom komisijom za digitalnu imovinu El Salvadora (CNAD) kako bi se pozabavila usvajanjem kriptovaluta i regulacijom u dvije zemlje, prema službenoj najavi CNV-a.

Na sastanku 23. maja, predsjednik CNV-a Roberto Silva, potpredsjednica CNV-a Patricia Boedo i predsjednik CNAD-a Juan Carlos Reyes razgovarali su o iskustvu El Salvadora da bude prva zemlja na svijetu koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u septembru 2021.

Zvaničnici su razmijenili pristupe i koncepte upotrebe kriptovaluta u globalnim ekonomijama, posebno se fokusirajući na slučaj bitcoina u El Salvadora.

argentina1
Predsjednik CNAD Salvadora Huan Carlos Reyes (lijevo) i predsjednik CNV Argentine Roberto Silva (desno). Izvor: Argentina.gob.ar

Predsjednik CNV-a Silva naglasio je da se El Salvador ne samo pojavio kao globalni lider u usvajanju bitcoina, već se i istakao u široj industriji kriptovaluta. On je istakao važnost uvida u industriju koje je otkrio CNAD, koji nadgleda i reguliše tržište digitalne imovine u El Salvadoru. Silva je izjavio:

„Želimo da ojačamo veze sa Republikom Salvador i stoga ćemo istražiti mogućnost potpisivanja sporazuma o saradnji sa njima.
Potpredsjednik CNV-a Boedo, koji je posjetio Salvador kako bi učestvovao na sastancima o razvoju tržišta u martu, naglasio je ključnu ulogu El Salvadora stručnosti u kripto industriji.

“Argentina je pionir u tehnologiji i Nacionalna komisija za vrijednosne papire razumije i želi da efikasno radi sa industrijom i kreira odgovarajuću regulativu”, rekao je službenik El Salvadora Reyes.

Vijest dolazi u vrijeme kada Argentina kreće naprijed s regulacijom lokalnog tržišta kriptovaluta i usvajanjem zahtjeva za registraciju kripto firmi u aprilu. Zemlja se aktivno kreće u pravcu usvajanja kriptovalute otkako je političar koji je naklonjen Bitcoinu Javier Milei postao predsjednik Argentine krajem 2023.

Krajem 2023. argentinska ministrica vanjskih poslova Diana Mondino tvrdila je da vlada priprema uredbu za legalizaciju upotrebe bitcoina i drugih kriptovaluta u zemlji za plaćanja pod određenim uslovima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.