Javier Milei koji je naklonjen Bitcoinu pobjeđuje na predsjedničkim izborima u Argentini

 

Milei je osvojio preko 55% glasova, uz 99% prebrojanih glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora.
Argentinac Javier Milei, prijatelj Bitcoina, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji 19. novembra, pobijedivši svog protivnika Sergija Masu.

Sa skoro 99% prebrojanih glasova, Milei je osvojio preko 55% glasova, što mu je dalo prednost od skoro 3 miliona glasova, prema podacima Bloomberga.

Masa, državni ministar ekonomije, pozvao je Mileija da mu čestita na pobjedi nakon što je prebrojano više od 90 posto glasova – prije objavljivanja prvih zvaničnih rezultata. Milei će preuzeti dužnost 10. decembra.

argentina1
Sa skoro 100% prebrojanih glasova, Milei je imala prednost od preko 10 posto u odnosu na Masu. Izvor: Bloomberg

Dugotrajna inflaciona kriza u Argentini bila je žestoka tema u toj južnoameričkoj zemlji, a argentinski pezos je zabilježio porast godišnje inflacije od 140% u posljednjih 12 mjeseci.

Milei je bio glasan u pogledu svojih kritika prema centralnoj banci zemlje, nazivajući to prevarom i “mehanizmom kojim političari varaju dobre ljude inflatornim porezom”.

On je o bitcoinu govorio kao o pokretu ka „povratku novca njegovom izvornom kreatoru, privatnom sektoru“. Međutim, on nije signalizirao nikakvu namjeru da Bitcoin postane legalno sredstvo plaćanja u zemlji. Čini se da su Massini pogledi na industriju novca, bankarstva i kriptovaluta potpuno suprotni od Mileijevih.

argentina2

U oktobru je obećao da će pokrenuti digitalnu valutu centralne banke (CBDC) ako bude izabran da “riješi” dugotrajnu inflatornu krizu u Argentini.

Massa je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Argentini u oktobru. Međutim, to nije bilo dovoljno da se potpuno osvoji predsjedništvo, što je dovelo do konačnog drugog kruga glasanja. Prije toga, Milei je pobijedio na primarnim izborima u Argentini protiv Masse i drugih kandidata u avgustu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.