elsalvador

Pro-Bitcoin predsjednik El Salvadora Nayib Bukele pokreće ponovne izbore

 

 Uprkos Bukeleovoj popularnosti, neki kritičari tvrde da on nema pravo biti reizabran prema ustavu El Salvadora.

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele podnio je dokumentaciju za reizbor na nadolazećim predsjedničkim izborima u februaru 2024. godine.

Bukele, zagovornik Bitcoina, dobio je snažnu podršku javnosti 26. oktobra nakon što ga je njegova stranka službeno nominovala da se kandiduje za ponovne izbore.

“Još pet godina, još pet i ni jedan korak unazad”, rekao je Bukele u govoru pred hiljadama El Salvadoraca. “Treba nam pet godina da nastavimo poboljšavati našu zemlju”, dodao je.

Bukele je došao na vlast 2019. kada je njegova politička stranka, Neuva (Nove) ideje, prekinula tri decenije dvostranačke dominacije između Nacionalističkog republikanskog saveza i Nacionalne oslobodilačke fronte Farabundo Martí (FMNLB).

Međutim, uprkos njegovoj popularnosti među lokalnim stanovništvom, kritičari poput salvadorskog odvjetnika Alfonsa Fajarda tvrde da ustav zemlje zabranjuje Bukeleu da traži drugi uzastopni mandat.

“Danas je dobar dan da se prisjetimo da je neposredni predsjednički reizbor zabranjen do 7 puta Ustavom”, rekao je 26. oktobar.

Međutim, u septembru 2021. Vrhovni sud Salvadora presudio je da se predsjednici mogu kandidovati na uzastopnim izborima.

Nove ideje podržava 70% birača u zemlji, prema Reutersu, koji se poziva na studiju Salvadorskog univerziteta. Njegov najbliži konkurent dobio je samo 4% ukupnih glasova.

Jedan od konkurenata New Ideasa, FMNLB, podnio je tužbu u junu 2021. tvrdeći da je Bukeleov program usvajanja Bitcoina neustavan. Međutim, ta je žalba imala malo temelja jer su Bukele i El Salvador učinili Bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja tri mjeseca kasnije, rujna 2021.

Bukeleova vlada takođe je provela druge politike koje su pogodne za tehnologiju s ciljem jačanja ekonomije zemlje, poput ukidanja svih poreza na tehnološke inovacije.

Gabor Gurbacs, savjetnik za strategiju VanEcka, nedavno je rekao da El Salvador ima potencijal postati “Singapur Amerike”.

Velik dio Bukeleove popularnosti dolazi od njegovog oštrog obračuna s MS-13, multinacionalnom bandom koja je pridonijela da El Salvador zabilježi najveću stopu ubistava u svijetu prije šest godina.

Kao rezultat smanjenja stope ubistava u El Salvadoru pala je za nevjerojatnih 92,6% s vrhunca od 106 na 100 000 stanovnika u 2015. na 7,8 u 2022. Sada se može pohvaliti jednom od najnižih stopa kriminala u Latinskoj Americi.

Međutim, Ujedinjeni narodi i drugi kritičari tvrde da je El Salvador prekršio zakone o ljudskim pravima zatvorivši 65.000 ljudi bez da im je dao zakonska prava da se brane.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.