cbdc

Centralne banke mogu gurnuti DeFi u mainstream – zvanično iz Švicarske narodne banke

Kombinacija centralizacije i decentralizacije savršena je mješavina za razvoj kripto i DeFi-ja, prema zvaničniku Švicarske narodne banke.

Digitalne valute centralne banke (CBDC) mogu dobro funkcionisati s decentralizovanim finansijama (DeFi) i imaju mnogo potencijala da potaknu usvajanje DeFi-ja, prema zvaničniku švicarske centralne banke.

Među mnogim različitim vrstama digitalnih valuta, CBDC bi mogao pružiti veću stabilnost i manji rizik za razvoj DeFi-ja, prema Thomasu Moseru, članu upravnog odbora Švicarske narodne banke (SNB).

Da bi rastao, DeFi-ju je potreban stabilan novac, zbog čega su izmišljeni stabilni novci, a stabilni coini su jasno pomogli da DeFi postane popularniji, rekao je Moser za Cointelegraph.

Uprkos tome što su polarne suprotnosti, centralizacija i decentralizacija u digitalnim valutama zapravo mogu raditi zajedno jer centralizacija nije loša za DeFi, tvrdi Moser. Napomenuo je da su glavni stabilni coini poput Tether (USDT) i USD Coin (USDC) najčešće korišteni stabilni novčići u DeFi-ju, oba su centralizovana.

„Dakle, ‘nešto centralizovano’ je već dosta pomoglo DeFi-ju”, naveo je zvaničnik SNB-a.

Za razliku od Tethera ili Circlea, CBDC bi sa sobom nosio niže rizike za DeFi od otkupivog stabilnog novca jer novac centralne banke “ne uključuje rizik druge strane”, rekao je Moser. “Centralna banka ne može bankrotirati, jer izdaje neotplativ novac”, dodao je on.

Druge vrste digitalnih valuta, uključujući kriptovalute kao što su Bitcoin (BTC) ili Ether (ETH), takođe su neotplative, što ne podrazumijeva rizik druge strane. Međutim, njihova cijena nije dovoljno stabilna da podrži održivi rast DeFi-ja, napomenuo je zvaničnik.

“Algoritamski stabilni coini takođe ne bi povlačili rizik druge strane, ali do sada nismo vidjeli uspješne algoritamske stabilne coine”, rekao je Moser, govoreći o kolapsu TerraUSD-a (UST) u maju 2022. “CBDC bi mogao pružiti veću stabilnost i manji rizik od stabilnih kovanica”, dodao je zvaničnik.

Moserove primjedbe uslijedile su ubrzo nakon što su SNB i blockchain firma Cypherium objavili zajednički rad o blockchain tehnologiji i CBDC-u 26. septembra. Studija je zaključila da bi CBDC mogao poslužiti kao koristan alat za stabilizaciju ekonomije kriptovaluta, uključujući DeFi sektor.

List je posebno pominjao nedavne primjedbe guvernera Banque de France Françoisa Villeroy de Galhaua, koji je tvrdio da CBDC “nije o velikom bratu centralnih banaka koji prijeti slobodnom svijetu decentralizovanih finansija”. Naglasio je da bi se CBDC radije bavili “pružanjem dodatnih alata koji će pomoći da DeFi bude uspješan i održiv”.

Izvršni direktor Cypheruma Sky Guo izrazio je uvjerenje da je kombinacija DeFi i CBDC tehnologije “suđeno da se dogodi”, navodeći:

“DeFi je potpuno automatski i može osloboditi CBDC od ljudskih granica. Sa CBDC-om koji se koristi u DeFi-ju, možemo očekivati ​​stotine i trilione dolara likvidnosti donesenih na ovo tržište, velike institucije koje ulaze u ovaj prostor i stvarna imovina koja se kreće u lancu.”

Studija SNB-a nije prvi put da centralna banka razmišlja o mogućim interakcijama CBDC-a i DeFi-ja. U aprilu 2022. zvaničnici centralne banke razgovarali su o potencijalnoj interaktivnosti između tržišta zasnovanih na DeFi-ju i CBDC-a na konferenciji koju su zajednički organizovali Inovacijski centar Banke za međunarodna poravnanja i SNB.

Kao što je ranije objavljeno, šira javnost se uglavnom protivila ideji CBDC-a zbog povezanog nedostatka privatnosti, a mnogi su takve projekte nazivali “slavecoins”. Ostaje da se vidi da li su centralne banke zaista voljne da doprinesu usvajanju DeFi-ja jer svijet još nije vidio preveliku podršku centralnih banaka za kriptovalute.

Vijest dolazi u vrijeme kada velike evropske banke nastavljaju testirati prekogranična plaćanja na malo i doznake sa CBDC-om. Švedske, norveške i izraelske centralne banke najavile su 28. septembra još jedan projekat testiranja međunarodnih plaćanja u CBDC-u.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.