el

El Salvador ima rekordnih 164 miliona dolara u BTC-u dok sam profit prelazi 50 miliona dolara

 

Usvajanje Bitcoina u Salvadoru donijelo je vladi profit od 53 miliona dolara zahvaljujući rekordnim cijenama BTC-a.
Bitcoin koji drži vlada El Salvadora sada vrijedi više od 150 miliona dolara.

Najnoviji podaci iz monitoring resursa BitcoinTreasuries procjenjuju da su El Salvador Bitcoin holdinzi su porasli za 50 miliona dolara u odnosu na osnovu troškova.

Bitcoin je prvi put odobren kao zakonsko sredstvo plaćanja u El Salvadoru 2022. godine, a od tada je zaliha zemlje došla  do rekordnog bogatstva.

Otkako je njen predsjednik, Nayib Bukele, najavio da će vlada početi kupovati 1 BTC dnevno, prikupila je približno 2.380 BTC (158,5 miliona dolara).

Na novom rekordu Bitcoin-a 5. marta, ovo je vrijedilo 164,7 miliona dolara – punih 53% više od ukupne cijene. Svaki BTC je kupljen po prosječnoj cijeni od 44.300 dolara.

U nedavnom komentaru na X, Bukele, koji je ponovo izabran u februaru, kritikovao je pristup mejnstrim medija vladinoj ekonomskoj politici.

“Kada je tržišna cijena Bitcoina bila niska, napisali su bukvalno hiljade članaka o našim navodnim gubicima. Sada kada je tržišna cijena Bitcoina znatno porasla, ako bismo prodali, ostvarili bismo profit od preko 40% (samo od kupovina na tržištu), a naš glavni izvor BTC-a je sada naš program državljanstva”, rekao je prošle sedmice.

Nećemo prodavati BTC naravno; na kraju krajeva, 1 BTC = 1 BTC (ovo je bilo tačno kada je tržišna cijena bila niska, a istina je i sada); ali vrlo je upečatljivo da autori tih hit komada, ‘analitičari’, ‘stručnjaci’, ‘novinari’, sada potpuno ćute.”

el1
El Salvador Bitcoin holding (screenshot). Izvor: Bitcoin Treasuries

Uprkos pažnji koja se pridaje njegovom BTC stožeru, El Salvador ostaje vuk usamljenik među nacionalnim državama usvajanjem “Bitcoin standarda”.

Uprkos glasinama o drugim zemljama u Južnoj Americi i drugim zemljama koje su uslijedile, još uvijek nisu objavljena nikakva zvanična saopštenja.

Među onima koji su najpouzdaniji u usvajanje nacionalne države je Samson Mow, čija kompanija, Jan3, ima za cilj “ubrzati hiperbitcoinizaciju”.

U pojavljivanju na The Bitcoin Podcast-u, Mow je naveo nacionalne države kao jednog od ključnih kupaca u budućnosti, pored korporacija i institucionalnih kupaca putem spot Bitcoin fondova kojima se trguje na berzi.

„Kako raste, imate kupce koji su neosjetljivi na cijene“, objasnio je, uključujući i maloprodajne investitore koji kupuju mnogo manje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.