btc 24k

Bitcoin na kratko skočio iznad 24.000 dolara

Iako su tržišta očekivala povećanje stope i Jerome Powell je nagovijestio da će doći do još većeg povećanja, tržište je pozitivno reagovalo na komentare predsjednika Fed-a.

Cijena Bitcoina je probila gornju granicu od 24.000 dolara, a ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta skočila je skoro 4% nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Sjedinjenih Država Jerome Powell ukazao da je inflacija počela usporavati u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

„Sada možemo reći, mislim po prvi put, da je dezinflatorni proces započeo i mi to zaista vidimo u cijenama robe“, rekao je Powell tokom brifinga za štampu Federalnog odbora za otvoreno tržište 1. februara ubrzo nakon što je objavio kamatnu stopu povećanja od 25 baznih poena.

Činilo se da su povećanje stope i Powellove primjedbe oslabile na kripto tržištima, koja su se trgovala sa strane uoči govora, ali se tržišna kapitalizacija povećala za preko 40 milijardi dolara u satima nakon objave

vbitcoin 24k

Globalna tržišna kapitalizacija kriptovaluta sada iznosi 1,09 biliona dolara, što je porast od 3,88% u odnosu na prošli dan, prema najnovijim podacima Coinmarketcapa.

U međuvremenu, BTC se po prvi put u 2023. godini popeo nešto više od 24.000 dolara, dostigavši 24.161,27 dolara prema Coinmarketcap-u.

Uz to, Powell je rekao da i dalje očekuju da će inflacija u sektoru usluga još neko vrijeme rasti i da će biti spremni za “stalno povećanje stope”.

„Vidimo da imamo uporniju inflaciju u tom uslužnom sektoru kojem će trebati više vremena da se spusti, ali mi moramo završiti posao. Zbog toga smo ovdje.”

Powell je napomenuo da bi „stalno povećanje stope“ i dalje bilo prikladno jer Federalne rezerve pokušavaju da vrate inflaciju na ciljni nivo od 2%.

Treba napomenuti da se dezinflacija odnosi na usporavanje stope rasta opštih nivoa cena, za razliku od deflacije, gde se opšti nivo cena roba i usluga smanjuje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.