nm

Budućnost digitalne valute u Bosni — Intervju sa Adriatic Crypto Exchange

 

Lokalna kripto berza u Bosni i Hercegovini rješava regulatorne izazove i podiže kripto pismenost kako bi potaknula sigurnije trgovačko okruženje.
Kretanje kroz složenost kripto tržišta zahtijeva više od tehnološke inovacije; zahtijeva platforme koje zagovaraju sigurnost, korisničko iskustvo i sveobuhvatnu usklađenost sa propisima.

Unutar ovog dinamičnog pejzaža, Adriatic Crypto Exchange (ACX) se ističe u Bosni i Hercegovini kao jedina berza koja ima ACAMS sertifikovanog AML službenika. Kripto berza trenutno ugošćuje 15 kriptovaluta i ima za cilj stvaranje sigurnog i intuitivnog okruženja za trgovanje.

Na čelu ACX-ovih operacija i napora za usklađivanje je Nikola Maričić, koji je i glavni operativni direktor i službenik za AML. U ovom intervjuu, Maričić se bavi načinom kako se ACX prilagođava svijetu kriptovaluta koji se brzo mijenja, dijeleći svoju perspektivu o poslovanju berze, usklađenosti s propisima i budućnosti kripto trgovine u regiji.

Cointelegraph: Šta mislite o trenutnom stanju na globalnom tržištu kriptovaluta?

Nikola Maričić: Globalno tržište kriptovaluta se razvija, s promjenama u regulativi i tehnološkim napretkom koji oblikuju njegovu budućnost. Uprkos regulatornim pritiscima i nestabilnosti tržišta, njegov potencijal rasta je i dalje snažan, potaknut sve većim institucionalnim interesom i inovacijama u decentralizovanim finansijama (DeFi), nepromenljivim tokenima (NFT) i širim usvajanjem kriptovaluta.

nm1
ACX’s chief operating officer and ACAMS-certified AML officer, Nikola Maričić. Source: ACX

Odobrenje Bitcoin ETF-a je ključni događaj, koji ukazuje na prihvatanje kriptovaluta od strane regulatora kao legitimne imovine i potencijalno privlačenje većeg broja investitora. Ovaj pomak ka reguliranim opcijama ulaganja kao što su Bitcoin ETF-ovi ima za cilj poboljšanje likvidnosti i stabilnosti tržišta.

CT: Kao velika lokalna berza, možete li opisati kripto scenu u Bosni i Hercegovini? Kako se može usporediti s globalnim kripto tržištem?

NM: Globalno kripto tržište može se pohvaliti ogromnom veličinom i likvidnošću, dok kripto scena u Bosni i Hercegovini cvjeta, uz rastuće usvajanje korisnika i interesovanje za blockchain tehnologije. U ovom ključnom trenutku, ACX vodi, nudeći vitalnu lokalnu kapiju u ogromnu globalnu kripto ekonomiju.

Posvećeni smo postavljanju zlatnog standarda za razmjenu s procedurama svjetske klase, osiguravajući neusporedivu sigurnost i korisničko iskustvo. Osnažujući zajednicu informisanih učesnika, ACX njeguje rast lokalnog tržišta, premošćujući jaz između njega i globalne pozornice, čime se pozicionira kao ključni igrač u podsticanju regionalnog razvoja sektora kriptovaluta.

CT: Koji su neki od najznačajnijih izazova sa kojima se suočavaju lokalne kripto berze u Bosni i Hercegovini i kako ACX prevazilazi te izazove?

NM: Lokalne berze u Bosni i Hercegovini susreću se s izazovima, uključujući regulatornu nejasnoću i ograničenu svijest o kriptovalutama. ACX se direktno bavi ovim problemima, postavljajući visoke standarde za sigurnost putem strogih protokola. Proaktivno se uključujemo u razgovore s regulatornim tijelima, s ciljem da utičemo na stvaranje podržavajućeg pravnog okvira koji podstiče rast kripto tržišta.

nm2
Osim toga, ACX je posvećen poboljšanju javnog razumijevanja kriptovaluta kroz sveobuhvatne obrazovne kampanje. Demistifikacijom digitalnih valuta i promicanjem informiranog učešća, ACX nije samo berza već katalizator za podizanje kripto pismenosti i usvajanja u regiji.

CT: S obzirom na regulatorni pejzaž za kriptovalute, kako se ACX kretao kroz regulatorni okvir Bosne i Hercegovine i koje ste korake poduzeli da osigurate usklađenost?

NM: U promjenjivom regulatornom okruženju u Bosni i Hercegovini, ACX prednjači tako što se aktivno prilagođava pravnim standardima i njeguje otvorenu komunikaciju sa regulatornim tijelima. Naša posvećenost zaštiti kupaca je od najveće važnosti, naglašena našim pridržavanjem sveobuhvatnih mjera usklađenosti.

Ovo uključuje implementaciju rigoroznih procedura protiv pranja novca (AML), Know Your Transaction (KYT) i Know Your Customer (KYC), osiguravajući poštivanje važećih zakona i zaštitu interesa naših korisnika.

Preduzimajući ove proaktivne korake, ACX ne samo da ostaje u skladu sa zakonskim okvirom koji se razvija, već i postavlja standard za sigurnost i povjerenje u domenu razmjene kriptovaluta, naglašavajući našu posvećenost stvaranju sigurnog i regulisanog okruženja za trgovanje.

CT: ACX ističe brzinu, sigurnost i kvalitet kao svoje osnovne karakteristike. Možete li detaljnije objasniti koje ste specifične tehnologije ili prakse implementirali da biste postigli ove standarde?

NM: ACX se izdvaja prihvatanjem tehnološke superiornosti, integrišući napredne sigurnosne karakteristike kao što su SSL enkripcija i dvofaktorska autentifikacija (2FA) za poboljšanu sigurnost naloga. Naše značajno ulaganje u skalabilnost naše infrastrukture garantuje fluidno iskustvo, čak i u vremenima velike potražnje.

Ova posvećenost održavanju transakcija velike brzine bez ugrožavanja sigurnosti ili kvaliteta pokazuje našu nepokolebljivu posvećenost izvrsnosti. Dajući prioritet ovim aspektima, ACX ne samo da osigurava sigurno i efikasno okruženje za naše klijente, već i jača našu poziciju kao lidera na tržištu razmjene kriptovaluta.

CT: Cilj vam je ponuditi najveći broj kriptovaluta od svih bosanskih berzi. Kako odlučujete koje kriptovalute ćete navesti i kako osiguravate njihov kvalitet i sigurnost?

NM: ACX usvaja preciznu strategiju za izlistavanje novih kriptovaluta usredsređenu na njihov tehnološki integritet, potražnju na tržištu i ukupnu sigurnost. Naš sveobuhvatni proces provjere uključuje detaljnu procjenu svakog projekta, uključujući procjenu pozadine razvojnog tima i iscrpne sigurnosne revizije. Ovaj rigorozan pristup garantuje da se samo kriptovalute koje zadovoljavaju naše visoke standarde kredibiliteta i kvaliteta uvode u našu platformu.

Na taj način, ACX osigurava da naši korisnici imaju pristup sigurnom i raznolikom portfelju digitalnih sredstava. Ova posvećenost kvalitetu i sigurnosti naglašava našu posvećenost pružanju našim korisnicima pouzdano i inovativno okruženje za trgovanje.

CT: Kako korisnici vide ACX u pogledu jednostavnosti upotrebe, korisničke usluge i ukupnog zadovoljstva?

NM: ACX snažno naglašava korisničko iskustvo isporukom platforme koja spaja jednostavnost s funkcionalnošću punog kapaciteta. Pozitivne povratne informacije koje dobijamo od naše korisničke zajednice naglašavaju efikasnost naše korisničke službe, prilagođenost našeg interfejsa korisnicima i pouzdanost našeg okruženja za trgovanje. Takva priznanja dokaz su naše nepokolebljive posvećenosti osiguravanju zadovoljstva korisnika i jačanju povjerenja unutar naše zajednice. Kontinuiranim usavršavanjem naše platforme na osnovu korisničkog unosa, ACX ima za cilj poboljšati korisničko iskustvo, čineći ga intuitivnijim i dostupnijim za sve.

CT: Kakav budući razvoj mogu očekivati korisnici i investitori od ACX-a? Postoje li neke nadolazeće funkcije ili proširenja koje možete podijeliti?

NM: U narednom periodu, ACX će predstaviti inovativne funkcije trgovanja, kao što su poboljšani analitički alati i prošireni paket obrazovnog sadržaja. Naša strateška mapa puta fokusirana je na proširenje našeg dosega, podizanje korisničkog iskustva na nivoe bez presedana i igranje ključne uloge u lokalnom prihvaćanju kriptovaluta.

Ova ekspanzija je usmjerena na diverzifikaciju investicijskih opcija dostupnih našim korisnicima i njihovo osnaživanje sa znanjem i alatima potrebnim za učinkovito kretanje kroz kripto krajolik, u konačnici njegujući informisaniju i angažovaniju lokalnu kripto zajednicu.

CT: Osim što nudi usluge trgovanja, kako ACX ima za cilj doprinijeti rastu i razvoju kripto zajednice u Bosni i Hercegovini?

NM: ACX proširuje svoju misiju izvan pukih usluga trgovanja kako bi aktivno obogatila bosansko-hercegovački kripto ekosistem. Organizovanjem radionica i podcasta, sponzorisanjem ključnih blockchain događaja i partnerstvom s obrazovnim tijelima, cilj nam je da podignemo digitalnu finansijsku pismenost u cijeloj zajednici.

Ove inicijative dio su našeg šireg cilja da postavimo čvrst temelj zajednice koji njeguje i održava rast sektora kriptovaluta u regiji. Kroz ove napore, ACX je posvećen njegovanju dobro informisane i živahne kripto zajednice, osiguravajući da Bosna i Hercegovina postane značajan doprinos globalnom okruženju kriptovaluta.

 

Izvor: Cointelegraph

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.