cardano ada update septembar

Cardano najavljuje da će pametni ugovori biti objavljeni u septembru

Cardanov ADA token porastao je danas u očekivanju ažuriranja. Sada je treća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Cardano cilja da pametni ugovori budu objavljeni 12. Septembra, kao dio hardverske viljuške (hardfork) pod nazivom Alonzo.

Ključne promjene

  • Cardano tim je potvrdio da je planirano da pametni ugovori budu pokrenuti na blockchainu sa hardforkom Alonzo od 12. septembra.
  • Lansiranje će omogućiti da se DeFi, NFT-ovi i aplikacije za igre emituju uživo na Cardanu.

Septembarsko izdanje Cardano Slates-a za Alonza

Tim koji stoji iza blockchain-a Cardano dovršio je datum za dugo očekivano predstavljanje pametnog ugovora.

Prema najnovijem saopštenju kompanije Input Output, od tima koji razvija Cardano, lansiranje pametnih ugovora biće kompletirano sa hardforkom pod nazivom „Alonzo“ 12. septembra.

cardano update ada

Pokretanje pametnih ugovora na blockchain-u Proof-of-Stake (PoS) omogućiće lansiranje dApps-a koji pokrivaju slučajeve upotrebe poput DeFi-a, napisane na njegovom internom programskom jeziku Plutus.

U video razgovoru, Nigel Hemslei, šef isporuke Cardano, potvrdio je ažuriranje. „Brzo se krećemo ka hardforku na glavnoj mreži“, rekao je on. „Naši inženjerski i testni timovi izuzetno naporno rade kako bi bili sigurni da su komponente ažurirane i spremne za konačno izdanje Alonzo-a.

Ovaj tim se u prošlosti suočio sa kritikama zbog sporog uvođenja i nedostatka pametnih ugovora. Poslednjih mjeseci, Cardano je postigao značajan napredak i postepeno rješavao raspored implementacije pametnih ugovora.

Prošle nedelje, Input-Output je implementirao Alonzo Purple, prvu verziju javne mreže za testiranje ovog projekta. Projekat je trenutno u drugoj, poslednjoj fazi u nizu Alonzo test mreža koje završavaju sa zakazanim hardfork-om za glavnu mrežu sledećeg mjeseca.

Alonzo Purple otvara mrežu za zajednicu radi testiranja koda pametnog ugovora, pokretanja čvorova za proveru ispravnost i imovine udjela. Što se tiče vremenske linije hardfork-a za glavnu mrežu, tim će sledeće nedelje finalizirati izdanje glavnog kandidata čvora. Štaviše, fokus će biti na testiranju softvera i provjerama u poslednjem trenutku kako bi se krenulo ka konačnoj primjeni.

Pripremajući se za lansiranje, tim je primjetio da će preko 140 razmjena morati da bude spremno sa kompletnim softverskim paketom, uključujući komponente kao što su DB-Sync, Cardano novčanik, Rossetta API i GraphQL Explorer. Da bi postigao taj cilj, Cardano Foundation radi sa 140 berzi na započinjanju integracije na Alonzo Purple.

Kada sve softverske komponente budu spremne, sledeći korak je implementacija konačne testne mreže 1. septembra, što bi trebalo da bude posljednja faza prije pokretanja glavne mreže.

Sa približavanjem datuma lansiranja, Cardanov izvorni ADA token danas je skočio i ušao u četiri vodeće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji. To je 10% više u poslednja 24 sata, sa trgovanjem tokena iznad 2 USD po prvi put od maja 2021. Sa tržišnom kapitalizacijom od 67,9 milijardi dolara, Cardano sada zaostaje samo iza tri vodeće kriptovalute: Bitcoin, Ethereum i Binance Coin.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.