celsius

Celsius traži dozvolu za prodaju svojih stabilnih kovanica

Kompanija za kriptovalute namjerava dobiti likvidnost i podržati svoje poslovanje sredstvima od rasprodaje.

Celsius Networks, kompanija za kriptovalute koja je zamrznula isplate u junu i koja od jula prolazi kroz bankrot, zatražila je od Stečajnog suda Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka dozvolu za prodaju svojih stabilnih kovanica. Ovo bi trebalo omogućiti kompaniji da generiše likvidnost kako bi pomogla u „finansiranju operacija dužnika“.

Obavijest je u četvrtak podnio Celsiusov pravni tim iz advokatske firme Kirkland & Ellis. Ročište na kojem bi sud prihvatio ili odbio zahtjev održaće se 6. oktobra.

Prema prijavi, kompanija trenutno drži ekvivalentan iznos od 23 miliona dolara u različitim stabilnim kovanicama. Ako se proda, ova sredstva bi išla za podršku trenutnim operacijama Celsiusa. Pozivajući se na član 363. Zakona o stečaju, u podnesku se navodi:

„Član 363. Zakonika o stečaju osmišljen je da uspostavi ravnotežu između omogućavanja poslovanju da nastavi svoje svakodnevne operacije bez pretjeranog nadzora suda ili povjerilaca i zaštite osiguranih povjerilaca.”

Celsius je nedavno podnio zahtjev, obećavajući da će djelimično vratiti novac kupcima. Međutim, to bi se primjenjivalo samo na skrbničke račune i račune za čuvanje imovine i na skrbnička sredstva u vrijednosti od 7.575 dolara ili manje. Ovaj potez je izazvao kritike nekih lidera u industriji, jer ograničenje znači da bi samo 50 miliona dolara od 210 miliona moglo biti oslobođeno.

Pritisak na Celsius i dalje raste jer je 31. avgusta ad hoc grupa od 64 vlasnika skrbničkih računa podnijela pritužbu za povrat svoje imovine. Tužitelji su napomenuli da Celsius “nije poštovao nikakva povlačenja iz bilo kojeg programa”, uključujući usluge starateljstva.

To je, prema pritužbi, u suprotnosti sa „jasnim jezikom uslova korišćenja dužnika“, jer oni predviđaju da pravo na čuvanje imovine „uvek ostaje kod korisnika“.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.