70

Cijena Bitcoina dostigla rekordnu vrijednost od 70.000 dolara

 

Bitcoin bikovi ponovo procjenjuju dinamiku ciklusa jer cijena BTC-a konačno probija ključnu liniju od 70.000 dolara.
Bitcoin je 8. marta dostigao nove maksimume svih vremena nakon što je broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama podstakao razloge za smanjenje kamatnih stopa.

701
BTC/USD 1-satni grafikon. Izvor: TradingView

BTC cijena postavlja novi rekord

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pratili su živahnu akciju cijena BTC-a , dostižući 70.184 dolara na Bitstampu.

Najveća kriptovaluta koja je porasla kada su najnoviji američki podaci o nezaposlenosti pokazali da je nezaposlenost nadmašila prognoze u februaru, ukazujući da inflatorni pritisci jenjavaju u rukama restriktivne ekonomske politike.

Stopa nezaposlenosti u cijeloj zemlji iznosila je 3,9% — 0,2% više od očekivane, dok su januarske brojke za dodana radna mjesta revidirane niže.

„Reakcija tržišta na ovo do sada je dovela do rasta akcija“, napisao je trgovački resurs The Kobeissi Letter u dijelu reakcije na X.

“To je uglavnom zbog skoka stope nezaposlenosti i velikih revizija naniže.”

Bitcoin i altkoini su pratili akcije u oživljavanju rizične imovine, sa 70.000 dolara po prvi put ikada.

Komentarišući događaje koji se odvijaju, popularni učesnici na tržištu naglasili su značaj vremena za nove maksimume, jedinstveno prije prepolovljenja blok subvencija.

Kao rezultat toga, BTC/USD bi mogao staviti na vrh makro ciklusa prije nego što se ranije mislilo.

“Bitcoin radi ono što niko nije uradio u istoriji,” glasio je jedan takav X post od Mikybull Crypto.
“Ciklus dolazi brže nego što su ljudi predviđali.”

702
BTC/USD grafikon. Izvor: Mikybull Crypto na X

Američki dolar odustaje od dobitaka

Podaci o poslovima u međuvremenu su ukazivali na novu činjenicu vezano za snagu američkog dolara.

Indeks američkog dolara (DXY) pao je na skoro najniže nivoe u dva mjeseca nakon objavljivanja, dostigavši dno na 102,36 i pad od skoro 5% u odnosu na svoje godišnje maksimume.

703
Indeks američkog dolara (DXY) 1-dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Sljedeća odluka Federalnih rezervi o tome da li će sniziti kamatne stope dospijeva 20. marta, a tržišna očekivanja su velika.

704
Vjerovatnoća Fed ciljne stope. Izvor: CME Group

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.