gensler

Coinbase nastavlja borbu za pristup Genslerovim privatnim e-mailovima

U nedavnom pismu sudiji okružnog suda, Coinbase je tvrdio da su privatna komunikacija predsjedavajućeg SEC-a “prikladan izvor otkrića” ključnog za uspostavljanje razumne odbrane.
Američka kripto mjenjačnica Coinbase nastavila je tražiti pristup ličnim prepiskama Garyja Genslera, tvrdeći da su one  izvor otkrića u njenoj tekućoj borbi s finansijskim regulatorom.

Coinbase je prvi put zatražio od Genslera da pokaže ličnu prepisku u aprilu, tvrdeći da je to relevantno za njegov slučaj. Ovo uključuje sve dokumente koji se odnose na kriptovalute počevši od 2017.

Komisija za hartije od vrijednosti pokušala je blokirati zahtjev Coinbasea u pismu od 28. juna sutkinji Okružnog suda Katherine Failla, rekavši da je “odbila ovaj stav i prijedlog”.

Coinbase je to sada osporio u pismu podnesenom 3. jula, tvrdeći da je Genslerova lična komunikacija u vezi sa regulatornim statusom digitalne imovine i kripto berze tokom njegove uloge predsjednika SEC-a u srcu Coinbaseove odbrane.

gensler1
Coinbase advokati tvrde da je Genslerova lična komunikacija ključna za njihov slučaj. Izvor: CourtListener

“Gospodin. Gensler je tvrdio da povremeno dijeli svoje stavove i komunicira s tržišnim učesnicima izričito u svom ličnom svojstvu”, napisao je Coinbase, dodajući da je to bio “razlog više” da se ispitaju njegove privatne poruke.

“SEC ne tvrdi i ne može tvrditi da tokom svog mandata kao predsjedavajući gospodin Gensler nikada nije komunicirao o ovim stvarima sa učesnicima na tržištu putem lične e-pošte. Umjesto toga, oni jednostavno odbijaju da pitaju.”
Osim toga, advokati su rekli da su Genslerove komunikacije, kako tokom njegovog vremena kao predsjedavajućeg SEC-a, tako i prije njegovog mandata, bile od jednake važnosti, jer će im pomoći da bolje razumiju njegovo razmišljanje o regulatornim pitanjima tokom vremena.

U postu od 3. jula na X, pravni šef Coinbasea dodao je da su njihovi napori za “razumno otkriće” učinjeni kao odgovor na pravnu bitku koju je SEC pokrenuo.

“Odgovorili smo na nastojanje SEC-a da blokira razumno otkriće gospodina Genslera u slučaju koji je ona – a ne Coinbase – odlučila podnijeti,” napisao je glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal.

gensler2
Izvor: Paul Grewal

SEC je tužio Coinbase u junu 2023., optužujući kripto berzu da krši savezne zakone o vrijednosnim papirima navodeći 13 tokena za koje kaže da su vrijednosni papiri i da Coinbase posluje kao “neregistrovani broker vrijednosnih papira” od 2019., skoro dvije godine prije inicijalne javne ponude u aprilu. 2021.

Coinbase tvrdi da se tokeni navedeni na berzi ne bi trebali smatrati vrijednosnim papirima, tvrdeći da ne spadaju u SEC propise.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.