coinbase

Coinbase se suočava sa novom tužbom zbog navodne prevare investitora

 

U tužbi se tvrdi da su tokeni Solana, Polygon, Near, Decentraland, Algorand, Uniswap, Tezos i Stellar Lumens vrijednosni papiri.
Coinbase kripto berza i njen izvršni direktor Brian Armstrong suočavaju se s novom grupnom tužbom u kojoj se navodi da su investitori prevareni da kupuju vrijednosne papire i tvrdi da je poslovni model kompanije nezakonit.

Tužba podnesena Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Sjeverni okrug Kalifornije, odjel San Franciska, koji zastupaju tužioci Gerardo Aceves, Thomas Fan, Edwin Martinez, Tiffany Smoot, Edouard Cordi i Brett Maggard iz Kalifornije i Floride, navodi da je Coinbaseova prodaja digitalne imovine svjesno prekršio zakone o državnim hartijama od vrijednosti od osnivanja kompanije.

U tužbi se tvrdi da su Solanin SOL, Poligonov MATIC, Near Protocol-ov NEAR, Decentraland-ov MANA, Algorandov ALGO, Uniswap-ov UNI, Tezosov XTZ i Stellar Lumens-ov XLM tokeni vrijednosni papiri.

coinbase1
Podnosioci žalbe tvrde da je Coinbase priznao da je „broker za vrijednosne papire“ u svom korisničkom ugovoru, čineći hartije od vrijednosti digitalne imovine koje berza prodaje kao investicione ugovore ili druge hartije od vrijednosti. Oni takođe tvrde da je brokerska kuća Coinbase Prime broker za vrijednosne papire.

Tužioci traže potpuno poništenje, zakonsku odštetu prema državnom zakonu i zabranu putem suđenja s porotom. Ova tužba liči na još jednu grupnu tužbu u kojoj se navodi šteta potrošača zbog Coinbaseove prodaje vrijednosnih papira. Coinbase je tvrdio da sekundarna prodaja kripto imovine nije ispunila kriterije transakcije s vrijednosnim papirima i osporio je relevantnost propisa o vrijednosnim papirima.

Ova nova tužba razlikuje se od Coinbase-ove veoma poznate pravne bitke s američkom Komisijom za vrijednosne papire i berzu, koja takođe postavlja pitanje da li bi tokeni prodani na Coinbaseu trebali biti klasifikovani kao vrijednosni papiri. Coinbase je nedavno uložio interlokutornu žalbu kao odgovor na odluku sudije kojom se dozvoljava nastavak slučaja.

U podnesku od 26. aprila američkom Okružnom sudu za južni distrikt New Yorka, John Deaton, kripto advokat koji trenutno vodi izbornu kampanju za smjenu senatorke Elizabeth Warren, podnio je podnesak u prilog prijedlogu za interlokutornu žalbu u ime 4.701 Coinbase klijent.

Coinbase je obavijestio o snažnom oporavku u prvom kvartalu 2024., podržan rastom tržišnih performansi i lansiranjem spot BitcoinBTC-a fondova kojima se trguje na berzi. Berza je u prvom kvartalu ostvarila 1,6 milijardi dolara ukupnog prihoda i 1,2 milijarde dolara neto prihoda, postigavši 1 milijardu dolara prilagođene zarade prije kamata, poreza i amortizacije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.