cb

Coinbase će čuvati digitalnu imovinu za US Marshals Service

Kripto berza je saopštila da je federalna agencija odabrala svoju institucionalnu ulagačku granu “kako bi pružila usluge čuvanja i napredne trgovine” za digitalnu imovinu velike kapitalizacije.
Šerifska Služba Sjedinjenih Država (USMS) koristiće Coinbase Prime za čuvanje određene digitalne imovine kao dio odgovornosti agencije za provođenje zakona za rješavanje oduzimanja imovine.

U obavještenju od 1. jula, Coinbase je rekao da je USMS odabrao institucionalnu ulagačku granu berze “kako bi pružio skrbništvo i napredne usluge trgovanja” za digitalnu imovinu s velikim kapitalom. Berza kriptovaluta saopštila je da će upravljati imovinom centralno, kao podrška saveznoj agenciji, koja ponekad preuzima skrbništvo nad kriptovalutama koje je zaplijenilo Ministarstvo pravde.

Godine 2022.  kancelarija glavnog inspektora Ministarstva pravde objavila je rezultate revizije sugerišući da se šerifska služba „suočila s izazovima u upravljanju i praćenju kriptovaluta“. U martu je USMS navodno počeo da istražuje ugovore za kompanije za pružanje usluga čuvanja kriptovaluta.

Američka kripto berza Coinbase ima istoriju korišćenja od strane agencija za provođenje zakona za čuvanje ili prodaju kriptovaluta zaplijenjenih u okviru krivičnih istraga. Američka šerifska služba držala je imovinu vezanu za ugašenu mjenjačnicu kriptovaluta FTX i zloglasnu platformu Silkroad. Prema vladinoj evidenciji, Coinbase Prime je dobio više od 32 miliona dolara za USMS ugovor.

Coinbase je još uvijek uključen u građansku tužbu koju je pokrenula američka Komisija za vrijednosne papire i berze u junu 2023. Pristup finansijskog regulatora predmetima izvršenja bio je pod lupom u izbornoj godini, a Vrhovni sud je 27. juna objavio odluku kojom se optuženima daje pravo na suđenje poroti za slučajeve prevare s vrijednosnim papirima.

Kripto berza je takođe podnijela tužbe protiv SEC-a i Federalne korporacije za osiguranje depozita, navodeći da vladine agencije nisu postupile u skladu sa zahtjevima Zakona o slobodi informacija.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.