kucoin

Američko Ministarstvo pravde optužuje KuCoin i dva osnivača za kršenje zakona

 

Osnivači KuCoina Chun Gan i Ke Tang su i dalje na slobodi, prema zvaničnicima DOJ-a, protiv kojih je podignuta optužnica 26. marta.
Zvaničnici Ministarstva pravde Sjedinjenih Država podigli su optužnicu protiv kripto berze KuCoin i dvojice njenih osnivača zbog “zavjere za vođenje nelicenciranog poslovanja za prenos novca” i kršenja Zakona o bankovnoj tajni (BSA).

U saopštenju od 26. marta, Ministarstvo pravde SAD-a je reklo da su osnivači KuCoina Chun Gan i Ke Tang namjerno propustili održati program protiv pranja novca na berzi, što je dovelo do toga da se platforma koristi za “pranje novca i finansiranje terorizma“. Sama kompanija je optužena za vođenje nelicencovanog poslovanja za prenos novca i kršenje ZPP-a.

“KuCoin i njegovi osnivači namjerno su nastojali prikriti činjenicu da značajan broj američkih korisnika trguje na KuCoinovoj platformi”, rekao je američki tužilac Damian Williams. “Zaista, KuCoin je navodno iskoristio svoju značajnu bazu klijenata u SAD-u da postane jedan od najvećih svjetskih derivata kriptovaluta i spot berzi, sa milijardama dolara dnevnih trgovina i trilionima dolara godišnjeg obima trgovine.”

Williams je dodao: “U propuštanju implementacije čak i osnovnih politika protiv pranja novca, optuženi su dozvolili KuCoinu da djeluje u sjeni finansijskih tržišta i da se koristi kao utočište za nezakonito pranje novca.”

Krivična prijava Ministrstva pravde objavljena je paralelno sa građanskim izvršnim predmetom od strane američke Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), koja je optužila KuCoin „za višestruko kršenje Zakona o robnoj razmjeni (CEA) i CFTC propisa” 26. marta. KuCoin je primio više od 5 milijardi dolara i poslao više od 4 milijarde “sumnjivih i kriminalnih sredstava”.

Gan i Tang pomogli su u lansiranju KuCoina 2017. Prema njegovoj web stranici, operativni štab KuCoina bio je na Sejšelima. Dvojica osnivača, kineski državljani, ostali su na slobodi u vrijeme objavljivanja.

Američki zvaničnici pokrenuli su slične krivične prijave protiv kripto berzi i njihovih rukovodilaca koji posluju u zemlji. Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried će 28. marta biti osuđen nakon što je osuđen po sedam optužbi za krivična djela. Očekuje se da će bivši izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao biti osuđen 30. aprila.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.