coinbase

Coinbase osigurava kripto licencu u Francuskoj

Mjenjačnica kriptovaluta Coinbase osigurala registraciju kod francuskog regulatora tržišta, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik kompanije, otvarajući put firmi da proširi svoje usluge na još jedno ključno evropsko tržište.

Francuska agencija za nadzor AMF-a dala je Coinbase-u odobrenje pružaoca usluga virtuelne imovine (VASP), što je zapravo zeleno svjetlo za kompaniju da upravlja ovim uslugama u Francuskoj.

VASP registracija će omogućiti Coinbase-u da ponudi skrbništvo nad digitalnom imovinom, kupovinu ili prodaju digitalne imovine kao zakonito sredstvo plaćanja, trgovanje digitalnom imovinom u odnosu na drugu digitalnu imovinu i upravljanje platformom za trgovanje digitalnom imovinom, navodi kompanija u saopštenju od četvrtka.

Francuski regulatori, kao i drugi u Evropi, nadoknađuju pojavu novih tehnologija kao što su kriptovalute i blockchain, balansirajući svoj potencijal u poboljšanju sistema plaćanja i trgovanja, istovremeno nastojeći da osiguraju zaštitu potrošača.

Evropska unija radi na uvođenju svoje regulative tržištima kripto imovine (MiCA), koja bi stvorila harmonizovan okvir za kripto kompanije koje bi poslovale na regulisan način u bloku.

Pod MiCA, umjesto da moraju osigurati registraciju na svakom tržištu EU, kripto kompanije će na kraju moći koristiti svoju VASP licencu u jednoj zemlji i “pasoš” u drugim zemljama kako bi ponudile svoje usluge širom EU.
VASP registracija predstavlja veliki pomak od Coinbase-a sa sjedištem u SAD-u ka širenju u Evropi, što dolazi u ključnom trenutku kada se berza suočava sa nesigurnijim regulatornim okruženjem u svojoj zemlji.

Američki regulatori poduzeli su oštre mjere protiv kripto kompanija u posljednje vrijeme. U novembru je Ministarstvo pravde SAD-a postiglo nagodbu s kripto gigantom Binance-om po kojoj je kompanija platila više od 4 milijarde dolara, dok je njen izvršni direktor podnio ostavku, izjasnivši se krivim za krivično djelo da nije poduzeo korake da spriječi pranje novca u firmi.

Komisija za vrijednosne papire i razmjenu u međuvremenu je vodila agresivnu kampanju protiv sektora, ciljajući kripto kompanije sa strogim mjerama provođenja, uključujući tužbe protiv Coinbasea i konkurentskog Binancea u kojima se navodi da su firme uključene u nezakonito poslovanje vrijednosnim papirima.

SEC smatra nekoliko kripto tokena vrijednosnim papirima, klasifikacija koja bi zahtijevala od njih da traže registraciju kod nadzornog organa. To bi zahtijevalo veliku transparentnost od samih kompanija i izdavalaca tokena, uključujući finansijsku transparentnost i drugu papirologiju.

Coinbase je uzvratio SEC-u, rekavši da je radio na osiguravanju da je u skladu s finansijskim propisima. Kompanija poziva na nova pravila posebno za kriptovalute u SAD-u kako bi se okončalo ono što je nazvala “regulacija provođenjem”, gdje regulator kažnjava kompanije kaznama u pojedinačnim slučajevima umjesto da postavlja jasna pravila.

Francuska se u posljednje vrijeme pozicionirala kao lider u tehnologiji, hvaleći svoje vještine u tehnologijama kao što su umjetna inteligencija i računalstvo u oblaku, kao dio nastojanja predsjednika Emmanuela Macrona da od zemlje napravi globalno tehnološko središte.

Zemlja je izdvojila 34 milijarde eura (36,5 milijardi dolara) investicija, uključujući subvencije i državno finansiranje, tokom pet godina kao dio svog plana „Francuska 2030“, koji ima za cilj da zemlju učini liderom u takozvanom „Web3“, između ostalog.

Zemlja je dom Ledgera, jednog od najvećih pružatelja usluga čuvanja kriptovaluta, čija je zadnja vrijednost 1,4 milijarde dolara. Odvojeno, kao što su Circle, Binance i Crypto.com, Pariz je postao njihova evropska baza. Tek nedavno, Circle, koji izdaje popularnu stabilnu valutu USD Coin, dobio je vlastitu francusku VASP licencu od AMF-a.

Francuska bilježi povećano usvajanje kriptovaluta iako su cijene pale nakon višestrukih bankrota i kolapsa.

Prema podacima kompanije Toluna, 10% odraslih Francuza trenutno posjeduje kripto imovinu, dok 24% planira kupiti, prodati ili trgovati kriptovalutama u narednih 12 mjeseci.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.