cz

Osnivač Binancea CZ mora ostati u SAD do izricanja presude

 

Savezni sudija je rekao da bivši izvršni direktor Binancea Changpeng “CZ” Zhao predstavlja rizik od bjekstva ako se vrati u UAE i mora ostati u SAD-u dok čeka kaznu.
Osnivaču Binancea, Changpengu “CZ” Zhaou, naređeno je da ostane u Sjedinjenim Državama do izricanja presude u februaru, a federalni sudija je utvrdio da postoji preveliki rizik od bjekstva ako se bivšem izvršnom direktoru berze dozvoli povratak u Ujedinjene Arapske Emirate.

Dana 7. decembra, sudija Okružnog suda u Sijetlu Richard Jones naredio je Zhaou da ostane u SAD-u do datuma izricanja presude 23. februara 2024. godine. Prijeti mu do 18 mjeseci zatvora nakon što se 21. novembra izjasnio krivim za pranje novca i pristao je da se ne žali ni na jednu potencijalnu kaznu do te dužine.

“Optuženi ima ogromno bogatstvo i imovinu u inostranstvu i nema veze sa Sjedinjenim Državama”, napisao je sudija Jones, slažući se s ranijim argumentima federalnih tužilaca koji su rekli da “neće moći osigurati njegov povratak” ako Zhao odluči da se ne vrati u Sjedinjene Države.

“Njegova porodica živi u UAE i čini se da je on favorizovao status u UAE. Pod ovim okolnostima, Sud nalazi da optuženi nije utvrdio jasnim i uvjerljivim dokazima da nije vjerovatno da će pobjeći ako se vrati u UAE”, dodao je sudija Jones.

„Na osnovu prethodnog razloga, Sud ODOBRAVA prijedlog vlade, a okrivljeni će ostati u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država tokom perioda između izjašnjavanja o krivici i izricanja presude.

Dana 6. decembra, sudija Jones je prihvatio Zhaovo potvrdno izjašnjavanje o krivici podneseno skoro dvije sedmice ranije, ali još nije donio odluku o tome da mu dozvoli povratak u Dubai gdje živi.

Zhao je trenutno na obveznici od 175 miliona dolara, za koju je sudija Jones rekao da se izgleda u velikoj mjeri sastoji od imovine izvan dometa vlade”.

Dodao je da uslovi garancije dozvoljavaju Zhaou da slobodno putuje u SAD i dozvoljava njegovoj porodici da ga posjećuje, što je nazvao “teško opterećujućim nametanjem slobode optuženog”.

U novembru su se Binance i Zhao nagodili sa američkim regulatorima za 4,3 milijarde dolara i priznali da vode nelicencirani posao prenosa novca i da su prekršili Zakon o bankarskoj tajni. Nagodba je takođe dovela do odlaska Zhaoa s mjesta izvršnog direktora.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.