ethereum ms dos

Dragonfly Research tvrdi da je Ethereum ‘MS-DOS’ svih blockchaina

Istraživanja pokazuju da je propusnost na Solani nadmašila vodeći EVM lanac sa velikom razlikom, što je dovelo do toga da istraživači predviđaju da će konkurentski lanci sloja 1 nadmašiti EVM lance.

Eksperiment Dragonfly Research-a koji je upoređivao performanse šest blockchaina testiranjem kapaciteta automatizovanih market mejkera (AMM) na svakom od njih je otkrio da je Solanina decentralizovana berza Orca (DEX) očiti pobjednik u trgovini u sekundi.

Upravljao je sa 273,34 trgovine u sekundi i kreirao novi blok svakih 590 milisekundi.

BNB Smart Chain nije previše zaostao sa 194,6 trgovina u sekundi na PancakeSwap-u, a slijede ga Polygon, Avalanche, Celo (CELO) i, konačno, Ethereum.

U blogu istraživača “GM” tvrdi se da iako je postojao bogat ekosistem izgrađen na lancima kompatibilnim sa Ethereum virtuelnim mašinama (EVM-), rezultati su pokazali da “ako sada želite zaista visoke performanse, morate tražiti izvan EVM prostora.

Dragonfly Research je istraživačka grana Dragonfly Capitala i njegova stranica portfolia pokazuje da je investirao u Celo, Avalanche, Cosmos i Near, što se spominje u izvještaju. Nije investirao u Solanu.

GM je zaključio da će s vremenom, drugi blok lanci sloja 1 nadmašiti lance kompatibilne s EVM. napisao je:

„Sve u svemu, imam ovaj utisak: Ethereum je MS-DOS operativnih sistema pametnih ugovora. Ali sadašnja era blockchaina vodi nas u eru Windowsa 95.”

EVM lanci su lanci blokova koji su kompatibilni s Ethereum alatima. Često pomažu u skalabilnosti Ethereum mreže.

Rezultati eksperimenta objavljeni su 2. marta. Bio je to pokušaj da se uporedi propusnost blockchaina mjerenjem koliko se zamjena može izvršiti po bloku na domaćim automatizovanim proizvođačima na tržištu. AMM se odnose na decentralizovane razmjene kao što su Uniswap i PancakeSwap koje olakšavaju zamjenu tokena bez skrbništva na lancu.

Osnovno pitanje na koje je GM pokušao odgovoriti bilo je: „Ako popunite cijeli blok trgovinom u Uniswap v2 stilu, koliko trgovina u sekundi bi se očistilo?“

Uniswap v2 je korišten kao mjerilo, s obzirom da je dominantan DEX sa 1,6 milijardi dolara u 7-dnevnom obimu transakcija. Referentna vrijednost je bila 18,38 transakcija u sekundi sa 13,2 sekunde po novom bloku, navodi se u izvještaju. GM je dalje napomenuo da, iako nije savršeno mjerilo, on je “ilustrativan za dobijanje holističkog pogleda na performanse”.

Vodeći DEX na svakom testiranom blockchainu poslat je spam o zamjenama tokena na najlikvidnijim parovima kako bi se odredila trenutna granica njihovog kapaciteta. Nisu testirali rollup skaliranje na lancima sloja 1 jer se rollupovi mogu koristiti na svim lancima.

Dok se pet EVM lanaca u eksperimentu moglo testirati na isti način, Solana je zahtijevala drugačiju metodologiju.

amm test

GM je napisao da nijedan od blockchaina na testu nije iskorišten u punom kapacitetu i da očekuju da će se “svi glavni L1 poboljšati u svojim performansama tokom vremena”.

Iako su rezultati izvještaja pokazali brži učinak Solane, zagovornici decentralizacije ukazuju na druga pitanja u vezi sa Solanom. Tim iz Spookyswap DEX-a na Fantom Opera – koji je kompatibilan s EVM – kritikovao je nalaze, rekavši za Cointelegraph da je Solana “potpuno centralizovana mreža, za razliku od Ethereuma”.

Solana je takođe bila pogođena prekidima usluga, što je izazvalo zabrinutost za sigurnost mreže i pouzdanost aplikacija u ekosistemu. Spookyswap tim je dodao:

“Solana se može isključiti i ima istoriju pada danima. To ne vidite s odgovarajućim lancima EVM sloja-1.”

GM je pozvao čitaoce da “sami izračunaju” kako bi potvrdili ili opovrgli zaključke do kojih je došao. Takođe je napomenuo da se optimizacije na blockchainima dešavaju vrlo brzo, tako da s uvođenjem nove optimizacije na bilo koji lanac rezultati mogu varirati.

Takođe je zaključio da postoji samo maksimalna razlika u performansama od 25x između Ethereuma i Solane, pokazujući da generalno, „niko ne dobija tako sjajne performanse“ od linearnih transakcija tokena na lancu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.