njujork

Država New York objavila je smjernice za izdavanje stabilnih kovanica podržanih dolarima

Državno odjeljenje za finansijske usluge NY, poznato po svojoj strogosti, tvrdi da je prvi regulator u zemlji koji je nametnuo zahtjeve ovog tipa.

Državno odjeljenje za financijske usluge (DFS) New Yorka objavilo je u srijedu regulatorne smjernice za stabilne coine podržane američkim dolarima koje izdaju entiteti regulisani DFS-om. Prema saopštenju DFS-a, to je prvi regulator u Sjedinjenim Državama koji je nametnuo takva očekivanja emitentu stabilnih kovanica.

Zahtjevi u smjernicama se tiču ​​mogućnosti otkupa, rezervi i atestiranja. Oni navode da stablecoin mora biti u potpunosti pokriven rezervama do kraja svakog radnog dana i emitent mora imati politiku otkupa unaprijed odobrenu u pisanoj formi od strane DFS-a koja daje vlasniku pravo da otkupi stablecoin za američke dolare.

Nadalje, rezerve emitenta moraju biti odvojene od njegovih vlasničkih sredstava i sastoje se od instrumenata američkog trezora ili depozita u državnim ili federalno ovlaštenim institucijama. Rezerva mora biti podvrgnuta mjesečnom pregledu od strane ovlaštenog javnog računovođe.

Smjernice se primjenjuju samo na emitente koje reguliše DFS i nosioce ugovora sa ograničenom namjenom koji posluju u državi. Trenutno su to Paxos Trust Company, emitent Pax Dollar (USDP) i Binance USD (BUSD); Gemini Trust Company, emitent Gemini Dollar (GUSD); i GMO-Z.com Trust Company, emitent Zytara Dollar (ZUSD). Smjernice se ne primjenjuju na druge stabilne coine koje mogu biti navedene od strane entiteta reguliranih DFS-om.

BitLicense u državi New York, kako je poznata DFS licenca, poznato je da je teško dobiti i naišla je na kritiku gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa. Neke kripto kompanije iselile su se iz države kada je uveden 2015. DFS namjerava utrostručiti veličinu svog tima za virtuelnu valutu ove godine u sklopu svog programa za „rješavanje kašnjenja u regulatornim procesima i osiguravanje operativne izvrsnosti jedinice virtualne valute .”

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.