Haker izjavio da je pronašao rupu u Telegramu i da je čitao tuđe razgovore godinama, kao i da se obogatio preko insajder informacija

Korisnik tvitera @adyingnobody je objavio istoriju u kojoj navodi da se okoristio preko ranjivosti aplikacije Telegram, koja dozvoljava da se pomoću specijalnog linka tiho uđe na chat i da se čitaju razgovori. Od oktobra 2019. do maja 2022. godine, sakupio je ogromnu količinu podataka i sačuvao je podatke na svom serveru.

Haker je namjerno pratio razgovore popularnih informatora i kripto influensera, te je otkrio da mnogi od njih promovišu projekte koji su prevara. Pošto je bio u zatvorenim četovima, otkrio je u koje je projekte vrijedno investirati i kada iz njih treba izaći da bi se stekao maksimalan profit, odnosno da se ne bi izgubila investicija.

Ovaj haker je navodno neizlječivo bolestan. Svu svoju zaradu i ušteđevinu će ostaviti porodici a zip fajl sa razgovorima će objaviti na javni domen. Ovi razgovori će biti objavljeni u tri dijela – prvi dio 15. juna, drugi 30. juna i treći 15 jula. Iz ovih razgovora ćete moći vidjeti kako kripto investitori manipulišu svojom publikom putem društvenih mreža, lansiraju nove projekte pod lažnim identitetima, naručuju privatne avione za orgije, hvale se o uznemiravanju, silovanju, pedofiliji i rasističkim ludorijama u privatnim krugovima. Ovaj haker je obećao i dokaze o ubistvima radi krađe kriptovaluta.

Fajl programa 7zip, pod imenom CTGhistory, kapaciteta 137,21 GB će se pojaviti na raznim servisima za razmjenu datoteka, 7, jula ove godine. Ovaj fajl je moguće pronaći pomoću hasha e135846e2594f4ddb45abee1e27c8521329e440b9af77891a29ae54f8cd71bbc. Neki ljudi iz kripto svijeta su već primili ovaj fajl od korisnika @adyingnobody, ali je fajl zaštićen šifrom i šifra neće biti otkrivena do 7. jula.

Moguće je da @adyingnobody vara i da zapravo nije hakovao Telegram i nije sačuvao istoriju privatnih razgovora drugih korisnika. Može se ispostaviti da je ovo prevarant, posebno zbog toga što je naglasio da će poslati šifru bilo kome ko izvrši transakciju na njegov novčanik.

Iako nije navedena visina transakcije, savjetujemo vam da ne vršite interakciju sa navedenim fajlom, ukoliko dođete u njegov posjed, da ne biste preuzeli virus ili nešto još opasnije.

Bezjbednije je sačekati da se ove prepiske objave na internetu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.