shiba inu-dogcoin

Dvije toksične kriptovalute koje trebate prodati čim prije

Shiba Inu i Dogecoin pokazuju nekoliko crvenih zastavica koje bi investitore mogle opeći.

Ključne tačke

⦁ Shiba Inu raste. Ali kao i kod svih balona, neko će izvisiti.
⦁ Dogecoin se suočava sa dvostrukom prijetnjom, slabim temeljima i jačanjem konkurencije.

Oktobar je bio špektakularan mjesec za meme kriptovalute, jer su dvije najnaglašenije imovine na tržištu porasle do nivoa “suženja očiju”. Shiba Inu (CRYPTO:SHIB) i Dogecoin (CRYPTO:DOGE) su porasli za 40% i 1000%, u posljednjih 30 dana. Ali bez ubjedljivih osnova koje bi opravdale trku bikovi, investitori bi trebalo da razmotre mogućnost uzimanja profita prije nego što ovaj balon pukne.

1. Shiba Inu

Osnovan u avgustu 2020. od strane anonimnog programera po imenu Ryoshi, Shiba Inu token je pažljivo dizajniran da koristi popularne memove psa na internetu. Ali uprkos njegovom meteorskom porastu od 60.000.000% od početka, nedostatak konkurentske prednosti i špekulativne investicione zajednice mogli bi da ga dovedu u opasnost od špektakularnog kraha.

Oktobarski skup Shiba Inua ima malo fundamentalne podrške. Prema časopisu Fortune, porast kupovine je možda počeo kada je Teslin izvršni direktor Elon Musk objavio na Twitteru sliku svog nedavno usvojenog shiba inu šteneta 4. oktobra. Kasnije je namjera da se tokeni dodaju na kripto razmjenu Robinhood-a pomogla da se poveća potražnja.

Ali uprkos hitu, Shiba Inu ne donosi mnogo toga novog na sto iz tehničke perspektive. To je jedan od preko 460.000 ERC20 tokena koji funkcionišu na Ethereum blockchainu. A to znači da će se suočiti sa izazovima Ethereuma, kao što je nizak kapacitet transakcija (13 u sekundi), bez snažnog brenda i razvojnog tima koji održavaju Ethereumov izvorni token (eter) relevantnim uprkos njegovim tehničkim nedostacima.

Prema Coinbase berzi, Shiba Inu investitori obično drže token samo 11 dana – za razliku od prosječnog vremena zadržavanja Bitcoin-a i Ethereuma od 83, odnosno 80 dana. Ovi podaci sugerišu da mnogi kupci Shiba Inua traže brzi preokret umjesto dugoročne investicije. A veliki promet tokena mogao bi da ubrza njegov pad ako se raspoloženje tržišta pokvari.

2. Dogecoin

Cijene Dogecoina su porasle za 154,700% od početka valute 2013. A ova imovina sada ima tržišnu kapitalizaciju od 40 milijardi dolara. Ali sa sve većom konkurencijom rivalskih meme kovanica i relativno slabim osnovama, boriće se da održi svoju visoku vrijednost.

Dogecoin

Za razliku od Shiba Inua, koji je programiran na mreži Ethereum, Dogecoin je samostalni blockchain. Transakcije se potvrđuju kroz sistem dokaza o radu u kojem rudari rješavaju računarske probleme da bi kovali nove novčiće (Ethereum i Shiba Inu takođe koriste ovaj sistem). Ali za razliku od novijih kriptovaluta, Dogecoin nije dizajniran da omogući korisnicima da kreiraju složene autonomne programe zvane decentralizovane aplikacije (dApps).

Novčić je usmjeren ka tome da bude skladište vrijednosti i sredstvo razmjene. Ali slabo odgovara tim ulogama zbog svoje inflacije i volatilnosti.

Snabdjevanje Dogecoin-om trenutno iznosi 132 milijarde, a broj je programiran da se povećava za po 5 milijardi godišnje – zauvijek. Ovo će dugoročno razvodniti vrijednost kovanica ako se potražnja ne poveća kako bi odgovarala inflaciji. Iako je tipično vrijeme držanja Dogecoin-a 55 dana na Coinbase-u znatno duže od Shiba Inu-ovih 14 dana, novčić ima rekord ekstremne volatilnosti, što ga čini neprikladnim kao sredstvo razmjene jer izlaže trgovce visokom riziku.

Teorija “veće budale”

Teorija “veće budale” je koncept ulaganja koji sugeriše da možete profitirati kupovinom precjenjene imovine jer će je neko drugi (još veća budala) kupiti po većoj cijeni u budućnosti. Shiba Inu i Dogecoin uklapaju se u ovu paradigmu jer se njihove relativno slabe osnove ne poklapaju sa njihovim ogromnim procjenama.

I dok špekulacije mogu dovesti do epskih povratka u kratkom roku, na kraju, veća budala može biti i posljednja budala.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.