stripe

Fintech gigant Stripe uskače u kriptovalute s funkcijom koja korisnicima Twittera omogućava da budu plaćeni u stablecoin-ima

Stripe će omogućiti preduzećima da plaćaju svojim korisnicima putem kriptovaluta, počevši od Twittera, prema najnovijem pokazateljima kako se velike finansijske kompanije zagrijavaju za digitalnu imovinu.

Kompanija za online plaćanja vrijedna 95 milijardi dolara saopštila je u petak da će početi nuditi trgovcima mogućnost isplate u kripto valutama putem stabilnog novčića, USDC, koji izdaje kripto firma Circle. Stablecoini su tokeni koji su vezani za fiat valute radi održavanja stabilne cijene. U slučaju USDC-a, kao što ime govori, kriptovaluta je podržana američkim dolarom.

Twitter će biti prva kompanija koja će integrisati novi način plaćanja. Počevši od petka, platforma društvenih medija — o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo priča o potencijalnom preuzimanju od strane Tesle, izvršnog direktora Elona Muska — omogućiće određenom broju kreatora da primi svoju zaradu od plaćenih Ticketed Spaces i Super Follows funkcija u USDC-u.

To je Stripeov prvi značajan prodor u svijet kriptovaluta otkako je prije četiri godine ukinuo podršku za bitcoin. Start-up sa sjedištem u San Francisku prestao je primati plaćanja putem bitcoina u januaru 2018., navodeći kao razlog ozloglašenost digitalnog novčića zbog nestabilnih cijena i nedostatka efikasnosti u obavljanju svakodnevnih transakcija.

Ali firma se od tada zagrijala za kriptovalute usred hype oko “Web3”, pokreta u tehnologiji koji poziva na stvaranje decentralizovane verzije interneta zasnovane na blockchain tehnologiji. Stripe je prošle godine formirao tim posvećen istraživanju kripto i Web3. U novembru je suosnivač Stripea John Collison nagovijestio da bi firma uskoro mogla ponovo ponuditi kripto podršku.

“Dok aspekti ‘skladišta vrijednosti’ kriptovaluta obično dobijaju najveću pažnju, mi gledamo na mogućnost otvorenog pristupa globalnim finansijskim stazama barem jednako uvjerljivom,” rekao je Karan Sharma, menadžer proizvoda u Stripeovoj kripto jedinici. blog post u petak. “Kao rezultat toga, istražujemo načine za korištenje platformi zasnovanih na kriptovalutama za otključavanje još šireg pristupa.”

Funkcija kripto isplata kompanije radiće na mreži Polygon, takozvanom “Layer 2” rješenju koje se nalazi na vrhu Ethereum mreže kako bi se brže i po nižoj cijeni upravljalo transakcijama. Bitcoin, ether i druge kriptovalute suočene su s kritikama zbog sporog vremena transakcija i visokih naknada.

“Planiramo da dodamo podršku za dodatne opcije i isplate valuta tokom vremena”, rekao je Sharma.

Stripe nije jedina kompanija koja otvara svoju platformu za digitalne valute – u stvari, kompanija vjerovatno kasni na “zabavu”. Visa, Mastercard i PayPal i drugi veliki procesori plaćanja najavili su vlastite poteze u kripto prostoru. To je bilo dok su cijene digitalne valute još rasle.

U skorije vrijeme, nekoliko velikih kriptovaluta naglo je palo s rekordnih vrijednosti, a bitcoin, najveći na svijetu, pao je za više od 40% u odnosu na novembarski maksimum od skoro 69.000 dolara. Bitcoin se u petak trgovao za oko 39.724 dolara, prema podacima Coin Metrics, pad za oko 6% u posljednja 24 sata.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija