ftx1

FTX postigao nagodbu od 200 miliona dolara sa poreskom upravom

 

Sporazum, koji podliježe sudskom odobrenju, rješava veliku prepreku za proces stečaja FTX-a.
Bankrotirana kripto mjenjačnica FTX postigla je probni sporazum sa svojim najvećim kreditorom, Internal Revenue Service (IRS) Sjedinjenih Država.

Prema prijavi od 3. juna, berza i Poreska uprava su se složili da riješe poreski spor od 24 milijarde dolara. IRS je prvobitno tvrdio da FTX duguje više od 44 milijarde dolara poreza, ali je taj iznos kasnije smanjen. Nagodba zavisi od sudskog odobrenja plana reorganizacije FTX-a.

Prema nagodbi, Poreska uprava bi pristala da riješi svoj zahtjev od 24 milijarde dolara, primajući 200 miliona dolara prioritetnog poreskog potraživanja plaćenog u roku od 60 dana od odobrenja plana. Poreska uprava će takođe naplatiti 685 miliona dolara kao subordinirano potraživanje, koje se isplaćuje nakon kupaca i drugih kreditora.

ftx
FTX i SEC zahtjev za poravnanje. Izvor: Kroll

Ugovor pokriva sva poreska potraživanja do 31. oktobra 2022. Prema FTX-u, nagodba smanjuje rizik od sudskog spora i povećava sigurnost u pogledu povrata kreditora i kupaca. “Ishod ovog postupka bio bi neizvjestan s obzirom na određena nova i složena pitanja poreskog zakona koja su pokrenuta u zahtjevima Poreske uprave.”

Zapis pokazuje da FTX ne poriče da duguje porez, ali se ne slaže sa iznosom i konkretnim razlozima za poresku obavezu. Konkretno, berza tvrdi da ne bi trebalo da bude oporezovana na sredstva koja je nezakonito prisvojio njen bivši izvršni direktor, Sam Bankman-Fried. Takođe se ne slaže s izračunima poreske uprave za poreze na zapošljavanje koji se odnose na plate isplaćene Bankman-Friedu i drugim rukovodiocima.

Nadalje, berza tvrdi da ima valjane odbitke i gubitke koje IRS pogrešno odbija zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije. Međutim, poreska uprava se nije složila i bila je spremna da se bori protiv FTX-a na sudu za značajno plaćanje poreza:

“Poreska uprava se ne slaže s argumentima dužnika i obavijestila je dužnike da će u nedostatku nagodbe slijediti ove i druge teorije kako bi nametnula značajnu poresku obavezu.”
FTX je 8. maja predložio novi plan za otplatu povjerilaca, s ciljem da se u potpunosti nadoknade sva potraživanja plus određena dodatna kompenzacija. Samo povjerioci koji imaju potraživanja u dozvoljenom iznosu ispod 50.000 dolara imaće pravo na naplatu od 118%, što je FTX očekivao “98% povjerilaca FTX-a prema broju.” Otplate će se zasnivati ​​na vrijednosti imovine u trenutku propasti FTX-a u novembru 2022.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.