goldman sachs

Goldman Sachs vodeća investiciona grupa panira kupiti Celsiusovu imovinu

Firma sa Wall Streeta traži 2 milijarde dolara obaveza od investitora za kupovinu problematične imovine uz velike popuste ako kripto zajmodavac bankrotira.

Goldman Sachs želi prikupiti 2 milijarde dolara od investitora kako bi otkupio problematičnu imovinu od problematičnog kripto zajmodavca Celsiusa, prema informacijama od strane dvije osobe koje su upoznate sa tom situacijom.

Predloženi sporazum omogućio bi investitorima da otkupe imovinu Celziusa uz potencijalno velike popuste u slučaju podnošenja zahtjeva za stečaj.

Čini se da Goldman Sachs mjeri kamate i traži obaveze od Web3 kripto fondova, fondova specijalizovanih za problematična sredstva i tradicionalnih finansijskih institucija sa dovoljno novca pri ruci, kaže osoba upoznata sa situacijom. Imovina, najvjerovatnije kriptovalute bi se morale jeftino prodati, kojima bi tada vjerovatno upravljali učesnici koji prikupljaju sredstva.

Celsius je kontaktirao savjetodavnu firmu za restruktuiranje Alvarez & Marsal, objavio je Wall Street Journal u petak popodne, a Goldman Sachs nije odgovorio na zahtjev za komentar po pitanju ove informacije.

Celsius, koji je do maja ove godine imao više od 8 milijardi dolara pozajmljenih sredstava klijentima i 12 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, iznenada je 12. juna najavio da će zaustaviti povlačenje sredstava sa svoje platforme, navodeći “ekstremne tržišne uslove”. Objavljivanje je pogoršalo te uslove, nakratko poslavši cijenu bitcoina ispod 20.000 dolara.

Osim što je angažovao Alvareza & Marsala, Celsius je prisluškivao advokate za restruktuiranje iz advokatske firme Akin Gump Strauss Hauer & Feld, objavio je Wall Street Journal ranije ovog mjeseca. Celsius je angažovao i globalnu investicionu banku Citigroup da savjetuje o mogućim rješenjima, uključujući procjenu ponude rivalskog kripto zajmodavca Nexo, objavio je The Block.

Citigroup (C) i Akin Gump su preporučili Celsiusu da prijavi bankrot, tvrde ljudi upoznati s tim. Citigroup je odbio da komentariše, a Akin Gump nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Celsius je prošle godine prikupio 750 miliona dolara od investitora, uključujući drugi po veličini kanadski penzioni fond, Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), procjenjujući posao na 3,25 milijardi dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.