dip

Institucionalni investitori su kupili “dip” jer vide 154 miliona dolara sedmičnog priliva u kripto fondove

Bikovsko raspoloženje oko kriptovaluta nije se pokolebalo uprkos nedavnoj korekciji tržišta zbog koje je Bitcoin pao na nivo ispod 57.000 dolara.

Institucionalni investitori nisu bili zabrinuti zbog nedavne korekcije na tržištima kriptovaluta, jer su fondovi digitalne imovine privrženih Bitcoinu (BTC) i Ethereumu (ETH) nastavili da rastu, prema podacima iz CoinShares-a.

Kripto investicioni proizvodi, koji uključuju fondove kojima se trguje na berzi (ETF), zabilježili su sedmični priliv u ukupnom iznosu od 154 miliona dolara za sedmicu koja je završila 20. novembra, i to prema najnovijem izvještaju CoinShares-a o tokovima fondova. Kao i prethodnih sedmica, Bitcoin investicioni proizvodi privukli su većinu priliva u iznosu od 114,4 miliona dolara. Sredstva posvećena Etheru su zabilježila sedmični priliv od 12,6 miliona dolara, a proizvodi sa više sredstava registrovali su 14,1 miliona dolara neto investicija.

U zadnjih godinu dana, institucionalni investitori su izdvojili preko 6,6 milijardi dolara za Bitcoin proizvode, 1,17 milijardi dolara za Ether proizvode i više od 9,2 milijarde dolara za kriptovalute u cijelini.

19. novembra, Grayscale, koji je najveći menadžer kripto imovine, zabilježio je sumu od 51,9 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

grayscale

Oktobar je bio rekordan mjesec za Bitcoin fondove, djelimično zahvaljujući odobrenju dva ETF-a povezana sa fjučersom u Sjedinjenim Američkim Državama. Institucionalni menadžeri su kupili Bitcoin sredstva u vrijednosti od 2 milijarde dolara tokom mjeseca dok je cijena BTC-a dostigla nove maksimume svih vremena.

Iako je novembar bio manje optimističan za Bitcoin iz perspektive cijena, najnoviji podaci o tokovima sredstava sugerišu da investitore ne brine korekcija tržišta. Kako je Cointelegraph izvijestio, Bitcoin je 20. novembra dostigao najnižu vrijednost od oko 56.500 dolara prije nego što je ponovo krenuo rasti. Vodeća kriptovaluta ostaje ranjiva na još jedno povlačenje u kratkom roku jer se cijena konsoliduje ispod 58.000 dolara.

Prema nedavnom tvitu kripto analitičara TechDev-a, bikovsko tržište 2021. od jula zaostaje za ciklusom iz 2017. za pet do osam dana. Ako se trend nastavi, Bitcoin i šire tržište bi mogli da budu spremni za viši rast.

TechDev

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.