elon

Investitori Dogecoina optužuju Elona Muska za insajdersko trgovanje

“Ovo je grupna tužba za prevaru s vrijednosnim papirima koja proizilazi iz namjernog toka manipulacije tržištem, “karnevalskog lajanja” i insajderske trgovine”, navodi se u izmijenjenoj tužbi.

Grupa investitora Dogecoina zatražila je dozvolu da izmijeni grupnu tužbu protiv budućeg bivšeg izvršnog direktora Twittera Elona Muska, navodeći da je manipulirao cijenom meme tokena.

U tužbi od 31. maja Okružnom sudu Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka, investitori su tvrdili da je Musk koristio svoje praćenje na društvenim mrežama na Twitteru, kao i pojavljivanja u medijima kako bi profitirao od trgovanja DOGE-a kroz „neprikriveni kurs manipulacije tržištem kriptovaluta .” Prema pritužbi, Musk je profitirao na DOGE trgovanju na račun drugih investitora tako što je uzrokovao skok cijene tokena kroz radnje uključujući promjenu Twitterovog logotipa u logotip Dogecoin.

Investitori su podnijeli svoju prvobitnu žalbu u junu 2022. – prije Muskovog preuzimanja Twittera, ali nakon njegovog prvobitnog interesa za promoviranje DOGE-a na platformi društvenih medija – ali su tužbu mijenjali najmanje dva puta na osnovu njegovih postupaka. Zatražili su dozvolu suda da izmijene svoju tužbu u kojoj se navodi da je Musk odgovoran za insajdersku trgovinu DOGE-a, ali i da tvrde da je token hartija od vrijednosti prema standardima američke Komisije za vrijednosne papire i berze.

“Ovo je grupna akcija prevare s vrijednosnim papirima koja proizlazi iz namjernog toka manipulacije tržištem od strane najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, koji je oteo fenomen pop-kulture kako bi unakrsno promovisao sebe i svoje kompanije, i podmetao svoje opsceno bogatstvo, hvatajući se za iskrene nade ranjivih Amerikanaca, uključujući ratne veterane, radnike s plavim okovratnicima i starije osobe”, navodi se u izmijenjenoj tužbi.

Musk je 3. aprila promijenio logotip Twittera u logotip Dogecoina, nekoliko dana nakon što je njegov pravni tim zatražio da se druga izmijenjena tužba odbaci. U to vrijeme, u podnesku generalnog direktora Twittera pisalo je da “smiješne slike” i “tweeting riječi podrške” ne predstavljaju prevaru.

Musk nije tvitovao o izmijenjenoj žalbi u vrijeme objavljivanja. Kao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, izvršni direktor Twittera davao je česte izjave o Dogecoinu i drugim kriptovalutama, što je često uzrokovalo porast cijene tokena. Počeo je da koristi Twitter da komentariše DOGE svojim milionskim pratiocima u 2019.

Od Muskovog preuzimanja Twittera u oktobru 2022., vrijednost platforme društvenih medija je navodno pala na otprilike 33% od 44 milijarde dolara koje je platio

12. maja je najavio da će se povući s mjesta izvršnog direktora negdje u junu, kako bi ga zamijenila bivša predsjednica NBCUniversal-a za globalno oglašavanje i partnerstva, Linda Yaccarino.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.