Još jedan DeFi hak,GameFi rug pull i slučajno zatvorena berza – čuvajte se rizika u kriptu

U roku od 24 sata, DeFi platforma je izgubila milione dolara u haku, programeri play-to-earn GameFi projekta su navodno prevarili svoje investitore i Solana berza se greškom ugasila – sve ovo nas podsjeća na rizike u kriptu.

Prema kompaniji za bezbjednost blockchaina, PeckShield, DeFi protokol za pozajmljivanje Cream Finance je iskorišten od strane hakera u utorak, zahvaljujući propustu na AMP tokenu.

„Haker je napravio lažnu pozajmicu od 500 ETH (oko 79,000 dolara) i depozitovao sredstva kao kolateral. Zatim je haker pozajmio 19 miliona dolara u AMP tokenima i iskoristio bug na AMP tokenu da bi ponovo pozajmio 335 ethereuma unutar transfera AMP tokena. Zatim je haker likvidirao pozajmicu,“ navode iz PeckShield kompanije.

Kompanija za bezbjednost je navela da je haker ponovio ovaj postupak 17 puta i ugrabio 5,980 ethereum tokena ili oko 9,5 miliona dolara.

Iz kompanije Cream Finance su potvrdili da su hakovani, te tvrde da su zaustavili napad tako što su „pauzirali ponudu i pozajmice AMP tokena.“

U međuvremenu, izgleda da je GameFi projekat HeroCat prevario svoje investitore. Token za ovu igricu, HeroCat token (HTC), izgubio je preko 99,9% svoje vrijednosti tokom protekle sedmice, prema podacima stranice CoinGecko.

Iz kompanije PeckShield su objavili da je HTC token, koji je napravljen na Binance Chain-u, uradio „veliku rasprodaju i prebacio“ oko 151 hiljadu dolara u BUSD stabilnom novčiću. Iz HeroCat-a nisu objavili ništa vezano za ovaj događaj.

DeFi projekat baziran na Solana tokenu se slučajno ugasio, navodno zbog greške programera. „Decentralizovana berza za opcije“ OptiFi, je objavila da su se zatvorili radi rutinske nadogradnje koja se dogodila 30. avgusta 2022. godine.

„Sasvim slučajno smo ugasili program OptiFi glavne mreže i trenutno je nedostupan,“ a na zvaničnom tviter nalogu ovog projekta su dodali da je zbog ove greške izgubljeno 661,000 dolara i da je većina ovih sredstava pripadala članovima tima.

Kasnije je tim objavio da su htjeli da nadograde ovaj protokol 29. avgusta ali su odustali od nadogradnje jer je izvršavanje bilo mnogo duže nego što je to očekivano, radi velikog saobraćaja na mreži. Zatim su primjetili da je napravljen novi „buffer“ nalog i da je OptiFi na njega prebacio malo više od 17,2 SOL tokena (oko 558 dolara).

Tim je pokušao da ugasi OptiFi program u pokušaju da povrati sredstva. Problem sa sredstvima je uspješno riješen, ali je mreža umjesto privremenog gašenja ugašena trajno.

„Vratićemo depozite svim korisnicima i poravnaćemo sve korisničke pozicije ručno, prema PythNetwork oracle-u, drugog septembra 2022. u 8 časova po UTC vremenu,“ dodao je OptiFi tim.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.