Međunarodni monetarni fond identifikovao kripto kao prioritetni problem u Indiji

Kako kriptovalute postaju popularnije i rasprostranjenije, kao altrenativa tradicionalnom metodu plaćanja, vlade i organizacije širom svijeta traže načine da ova sredstva stave pod strožiju kontrolu.

Jedna od ovih organizacija je i Međunarodni monetarni fond (IMF), koji je skrenuo svoj pogled ka Indiji i identifikovao kripto regulacije kao prioritetni problem, izjavio je finansijski savjetnik i direktor odjeljenja za tršini kapital, Tobias Adrian.

Govoreći na marginama MMF-ovog godišnjeg sastanka, Adrian je izjavio da je MMF-ov pogled na Indiju prilično pozitivan, te je dodao:

„Mislim da postoje ogromne prilike i rast. Vidi se oporavak. Postoji veliko uzbuđenje oko novih prilika za zast i novog razvoja.“

U smislu plana fonda za Indiju, naglasio je da je „regulisanje kriptovaluta definitivno teško“ kada su u pitanju srednjeročni strukturni problemi kojima ova država mora da se obrati, u skorijoj budućnosti.

Prema Adrianu, trenutno se ovo sprovodi na globalnom nivou i:

„Unutar odbora za finansijsku stabilnost, pokušavamo da donesemo globalne standarde za regulisanje kripto sredstava. Mislim da je jako važno da ih Indija usvoji. Naravno, svjestan sam da je Indija promjenila porez na kripto i to je dobar potez.“

Indija baca pogled na CBDC

Dalje je Adrian izjavio da „Indija istražuje digitalnu valutu centralne banke (CBDC)“ te da bi ovo „moglo biti prilično važno za finansijsku inkluziju i finansijski razvoj.“

Na kraju, raspravljao je o preostalim regulatornim brigama u bankarskom i ne bankarskom sistemu, te njihovoj važnosti za rast i ekonomski razvoj države.

Prijetnja „privatnih kriptovaluta“

U međuvremenu, ministar finansija Indije, Nirmala Sitharaman, poziva da se donese konsenszus u državi o načinu suočavanja sa kriptovalutama, konstatujući potencijalnu prijetnju zloupotrebe privatnih digitalnih valuta, u svrhu pranja novca i finansiranja terora.

Učestvovala je u diskusiji 19. aprila, u kojoj se fokusirala na regulaciju kao na jedino rješenje za ove probleme, koje prema njenom mišljenju ni jedna država ne može da riješi sama.

Objasnila je:

„Regulacija korištenjem tehnologije je jedini odgovor. Moraće da bude tako prilagođena, da bude na visini zadatka. A ovo nije moguće ukoliko bilo koja država misli da ovo može učiniti sama. Ovo mora da bude svestrano.“

Osvrćući se na njene brige, generealni direktor Kristalina Georgieva je izjavila da će ova organizacija proširiti svoje djelovanje na kripto u državi, fokusirajući se specijalno na rizike sajber bezbjednosti, regulaciju privatnih kriptovaluta i interoperabilnost CBDC-a.

MMF je druge države upozorio na kriptovalute, jer je jedan od njihovih izvještaja pokazao da se kriptovalute više koriste u državama sa većim stepenom korupcije, jer imaju čvršće kapitalne restrikcije. Ova organizacija je protiv zabrane kriptovaluta, te umjesto toga poziva na bolju regulaciju istih.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.