bank of russia

Moskovska berza je dobra baza za trgovinu kriptovalutama

MOEX će vjerovatno obaviti odličan posao u pokretanju odjela za trgovanje kriptovalutama zbog njegove potpune usklađenosti sa pravilima Banke Rusije, rekao je zvaničnik.

Rusija nastavlja da šalje mješovite poruke o pravnom statusu kriptovalute, a zvaničnik parlamenta poziva na pokretanje kripto trgovine na najvećoj berzi u zemlji.

Moskovska berza (MOEX) je najbolja opcija kripto berze u Rusiji, smatra Anatolij Aksakov, čelnik Ruskog bankarskog udruženja i finansijskog komiteta u Državnoj dumi.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, Aksakov je naglasio važnost izgradnje kripto berze u skladu sa strogim zahtjevima ruske centralne banke, izvijestila je u četvrtak lokalna novinska agencija Prime.

Zakonodavac je istakao da će MOEX vjerovatno obaviti odličan posao u pokretanju odjela za trgovinu kriptovalutama zbog njegove potpune usklađenosti sa pravilima Banke Rusije.

“Taj odjel – koji će raditi kao dio cijenjene organizacije s velikom tradicijom i visoko angažovan u aktivnoj interakciji sa centralnom bankom – obaviće odličan posao sa zadatkom da  rukuje operacijama kriptovaluta,” napomenuo je Aksakov.

Aksakovljeve primjedbe uslijedile su ubrzo nakon što je MOEX prošle sedmice rekao da planira pravni izazov protiv sankcija Evropske unije protiv Nacionalnog depozita za poravnanje i da će nastojati zaštititi interese ruskih investitora. Berza je bila meta međunarodnih sankcija Rusiji 2022. godine i morala je da obustavi sve operacije na mjesec dana.

Globalne berze su popularne destinacije za proizvode u vezi sa digitalnom imovinom. Kanadska berza u Torontu poznata je po tome što je 2021. godine uvrstila prvi svjetski fond kojim se trguje na berzi. Neki evropski operateri na berzi, poput Deutsche Boersea, pokrenuli su namenske divizije za digitalnu imovinu navodeći brojne kripto investicione proizvode.

Najnoviji izvještaj dodaje određenu konfuziju ukupnom stavu Rusije o kriptovalutama, iako se Banka Rusije snažno protivi otvaranju lokalne regulirane platforme za trgovanje kriptovalutama.

„Kriptovalutama ne bi trebalo trgovati na organizovanim tržištima jer je ova imovina previše nestabilna, previše rizična za potencijalne investitore“, rekla je guverner Banke Rusije Elvira Nabiulina prošlog meseca. Zamjenik guvernera banke takođe je prošle godine izjavio da će Rusija dozvoliti samo trgovinu kriptovalutama putem stranih trgovačkih platformi poput Binancea.

Kao što je ranije objavljeno, Rusi posljednjih godina aktivno ulažu u kriptovalute uprkos tome što lokalna vlada nije legalizovala ni jednu lokalnu berzu za trgovanje kriptovalutama. Sva lokalna trgovina je olakšana ili putem stranih kripto firmi ili neregulisanih lokalnih berzi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.