tether crypto

Može li Tether biti katalizator trenutnog kripto stanja?

Važno je napomenuti da se USDT i UST fundamentalno razlikuju jedan od drugog. UST se oslanjao na algoritme da održi svoju vezu, povezujući ga s drugim tokenom zvanim Luna. Tokom kraha, vrijednost Lune je otišla sa preko 80 dolara na ništa, što znači da se veza od 1 dolara UST nije mogla održati. S druge strane, USDT je ​​navodno podržan fijatom i drugim rezervama.

Uprkos tome što Tether za sada održava svoju vrijednost, ostaju pitanja o njegovom nivou transparentnosti. Prošle godine kompanija je platila kaznu od 18,5 miliona dolara kancelariji glavnog tužioca Njujorka kako bi rešila dugotrajnu istragu. Ured državnog tužioca New Yorka, Letitia James, svojedobno je izjavila „Bitfinex i Tether su nepromišljeno i nezakonito prikrili ogromne finansijske gubitke kako bi održali svoju šemu i zaštitili svoje krajnje rezultate“, prije nego što je dodala „Tetherove tvrdnje da njegovu virtualnu valutu u potpunosti podržavaju SAD i dolar je u svakom trenutku bila laž.”

To nije vrsta stvari koju želite da čitate ako trgujete sa USDT-om.

Čini se da je za sada Tether u stanju da izdrži ove fluktuacije i zadrži svoju vezu od 1 dolara, ali ako Tether propadne, kriptovaluta bi se suočila s apokalipsom kakvu nikada nije vidjela. Kao i uvijek, trgujte pažljivo i budite svjesni rizika!

Tržište kriptovaluta pokazalo je da nije imuno na šire ekonomske probleme. Kovanice s visokim kapitalom, uključujući Bitcoin i Ethereum, posljednjih sedmica imaju opadajući trend. Ali šira ekonomija i inflatorni pritisak daleko su od jedinog faktora koji trenutno utiče na kriptovalute. Kolaps Terra stablecoina (UST) prošle sedmice izazvao je talase panike na tržištu, a neki komentatori su se pitali da li je kolaps bio trenutak ‘Lehman Brothers’ za kriptovalute.

Ali UST je samo jedan od mnogih stabilnih kovanica. Daleko najveći je Tether, ili USDT. Trenutno je na trećem mjestu po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, iza Bitcoina i Ethereuma. Ukupna tržišna kapitalizacija USDT-a pala je sa oko 83 milijarde dolara 11. maja na manje od 75 milijardi dolara u maju, navodi Coingecko. Ovaj pad je navodno uzrokovan nizom otkupa, koji su otkupljeni za punu vrijednost od jednog američkog dolara.

Tether Operations Limited, kompanija koja stoji iza USDT-a, nastojala je da uvjeri investitore zabrinute zbog mogućnosti još jednog de-pegginga i pokretanja banke, što se dogodilo s UST-om sedmicu ranije. Kompanija je na svom blogu navela da je „Od 11. maja Tether uspešno obradio 7 milijardi USDT otkupa za verifikovane pojedince. Svaki zahtjev za otkup koji je podnesen je u potpunosti otkupljen.”

Tether se suočio s kritikama zbog nedostatka transparentnosti o tome šta su njegove rezerve i koliko one zapravo vrijede. Nedavni otkupi Tethera poslužili su kao test na stres. Uprkos nekim fluktuacijama tokom vrhunca trgovanja prošle sedmice, fiksacija dolara od 1:1 ostaje netaknuta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.