Namibija usvojila zakon o regulisanju kripto i digitalne imovine

 

Zakonodavstvo ima za cilj da uspostavi okvir za licenciranje i regulisanje pružalaca usluga virtuelne imovine.

Namibija se pridružila drugim afričkim zemljama u prihvatanju kriptovaluta i digitalne imovine odobravanjem zakona u Narodnoj skupštini. Nacrt zakona, koji je usvojen u Donjem domu parlamenta Namibije 22. juna i ima za cilj da reguliše digitalnu imovinu, kriptovalute i pružaoce usluga virtuelne imovine (VASP) u zemlji.

Zakonodavstvo ima za cilj uspostaviti okvir za licenciranje i reguliranje VASP-a. Takođe nastoji imenovati regulatorno tijelo odgovorno za nadzor ovih provajdera i njihovih aktivnosti.

Glavni ciljevi uključuju osiguranje zaštite potrošača, sprečavanje zloupotrebe tržišta i ublažavanje rizika od pranja novca, finansiranje terorizma i aktivnosti širenja u vezi sa tržištima digitalne imovine. Zakon takođe pokriva sporedne stvari u vezi sa ovim ciljevima.

namibia1
Izvor: Parlament Republike Namibije

Prema izvještajima lokalnih medija, nacrt sada čeka zvaničnu objavu prije nego što stupi na snagu. Iipumbu Shiimi, namibijski ministar finansija i javnih preduzeća, navodno je spomenuo uspostavljanje regulatornog tijela za nadzor i dodjelu licenci VASP-pvima u zemlji.

Provajderi koji se ne pridržavaju, navodno bi se mogli suočiti sa kaznama do 10 miliona namibijskih dolara (671.572 dolara) i kaznom od 10 godina zatvora. Međutim, Banka Namibije ostaje pri svom stavu da kriptovalute nemaju status zakonskog sredstva plaćanja u zemlji.

U izvještaju, Kazembire Zemburuka, direktor za strateške komunikacije i međunarodne odnose Banke Namibije, iznio je stav banke, ukazujući da će banka procijeniti i donijeti odluku o njihovom prihvatanju kada se povezani rizici inovacija poput virtuelne imovine bolje upravljaju. unutar finansijskog sistema.

U 2017. godini, banka je objavila da je oštro protiv upotrebe kriptovaluta kao načina plaćanja roba i usluga. Navodi se da mjenjačima virtuelnih valuta nije mjesto u toj afričkoj zemlji prema njenom decenijama starom zakonu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.