blokchain oracles

Objašnjeni blokčein Oracles: Decentralizovani u DeFi-u

Oracles dostavljaju podatke pametnim ugovorima, podatke iz stvarnog svijeta, koji rade na blockchain tehnologiji sigurno, pouzdano i obratno.

Oracles pružaju vanjske podatke pametnim ugovorima koji rade na blockchain tehnologiji. Oni su u osnovi oblik komunikacije između vanjskog svijeta i svijeta blockchaina. Budući da su blockchaini i pametni ugovori zatvoreni sistemi, gdje postoje rigidni procesi za povezivanje s vanjskim izvorima podataka, oracles predstavljaju način sigurnog pružanja podataka izvan lanca u lančanom okruženju mreže blockchain. Ovdje raspravljamo o nekoliko različitih vrsta oracles-a i pokrivamo potencijalne izazove s kojima se isti suočavaju u svojoj ulozi izvršavanja pametnih ugovora.

Zašto su nam potrebni Oracles?

Prije nego što zađemo u to šta Oracles zapravo jesu, korisno je razumjeti zašto su stvoreni i problem koji namjeravaju riješiti. Oracles su računarski programi koji povezuju podatke iz vanjskog svijeta (izvan lanca) sa svijetom blokčeina (na lancu).

Većina blockchaina ima izvorne kriptovalute koje se koriste za prenos vrijednosti, omogućavanje rada protokola ili olakšavanje upravljanja. Neki blockchaini također omogućuju pametne ugovore: računarske programe koji se izvode u okviru blockchain protokola i automatski izvršavaju unaprijed određeni skup radnji kada su ispunjeni određeni uslovi na ispraćen i nepovratan način. Pametni ugovori sklapaju se bez treće strane i mogu se dizajnirati za izvršavanje gotovo svih zamislivih ugovora.

Na primjer, ako ste kupovali kuću s kriptovalutom, za prodaju se može sastaviti jednostavan pametni ugovor. Reklo bi se nešto poput „ako osoba A pošalje potrebna sredstva osobi B, tada se vlasništvo kuće prenosi sa osobe B na osobu A.“ Nakon što se ispune uslovi pametnog ugovora, on se nepovratno izvršava prema kodiranom programiranju. Nema potrebe oslanjati se na tradicionalne treće strane za započinjanje ili izvršavanje ugovora.

Međutim, mora postojati način na koji blockchaini i pametni ugovori na lancu mogu koristiti vanjske podatke izvan lanca, kako bi pametni ugovori imali aplikacije u stvarnom svijetu. U gornjem primjeru transakcije nekretninama, podaci izvan lanca mogu biti dokaz uspješnog plaćanja ili dokaz o prijemu ugovora. A kako su blockchaini samostalni sistemi, tu Oracles dolaze u obzir.

Blockchain Oracles: Pružatelji vanjskih podataka

Oracles predstavljaju način interakcije blockchaina ili pametnog ugovora s vanjskim podacima. Oni djeluju kao interfejs programiranja aplikacije (API) za svijet izvan blockchaina. Postoje mnogi slučajevi u kojima se vanjski podaci trebaju prenijeti zatvorenom sistemu blockchaina, posebno kada su pametni ugovori povezani sa događajima u stvarnom svijetu. Kripto oracles traže, provjeravaju i potvrđuju autentičnost vanjskih podataka, a zatim ih prenosi u zatvoreni sistem. Tek sada se ovi podaci koriste za potvrđivanje pametnog ugovora.

Ulazni i odlazni proroci

Oracles uspostavljaju dvosmjernu liniju komunikacije s blockchainima: podaci se mogu slati ili prenositi. Dok odlazni Oracles mogu donijeti podatke o blokčejnu u vanjski svijet, češće je da dolazni oraci donose izvan lanca ili podatke iz stvarnog svijeta, u blockchain. Uvezene informacije mogu predstavljati gotovo sve, od promjene cijena imovine, preko vremenskih uslova, do dokaza o uspješnim plaćanjima.

Učestali programirani scenario za dolazne Oracles mogao bi biti: “Ako imovina dostigne određenu cijenu, tada izvrši naredbu za kupovinu.” Kao drugi primjer, zamislite da se osoba A kladi sa osobom B da će padati kiša, tačno sedmicu dana. Iznosi opklade bili bi zaključani pametnim ugovorom, Oracles bi dalo tačne i nepromjenjive izvještaje o vremenskim podacima, a sredstva bi se isporučila osobi A ili osobi B, u zavisnosti od toga jesu li podaci pokazali da je kiša padala tačno jednu sedmicu.

Nasuprot tome, odlazni Oracles obavještavaju vanjski svijet o događaju koji se dogodio na lancu. Na primjer, pametni ugovor može biti programiran za otključavanje pametne brave s omogućenim internetom, na stanu za iznajmljivanje u stvarnom svijetu, ako se uplata kriptovalute primi na određenu adresu kripto novčanika.

Softver u odnosu na hardver Oracles

Većina kripto Oracles obrađuje digitalne informacije, iako to nije uvijek slučaj. Softverski Oracles isporučuju podatke iz digitalnih izvora kao što su web stranice, serveri ili baze podataka, dok hardverski Oracles dostavljaju podatke iz stvarnog svijeta. Softverski Oracles mogu isporučiti informacije u stvarnom vremenu, kao što su kursevi, promjene cijena ili informacije o letovima. Hardverski Oracles mogu isporučivati ​​i prenositi informacije sa senzora pokreta kamere, senzora za identifikaciju radiofrekvencije (RFID), termometara ili skenera bar koda.

Oracle problem: Centralizovani Oracles

Centralizovani Oracles kontroliše jedan entitet i djeluju kao jedini dostavljač podataka za pametni ugovor. Oni zahtijevaju od učesnika ugovora da prenesu značajnu količinu povjerenja u jedan entitet. Oni također predstavljaju jednu tačku neuspjeha, koja može ugroziti sigurnost pametnog ugovora: Ako je Oracle ugrožen, to znači da je i pametni ugovor. Tačnost i efikasnost pametnih ugovora uveliko se oslanjaju na kvalitet podataka koji im se pružaju i zato Oracles zadržavaju značajnu moć nad pametnim ugovorima.

Cijeli razlog izmišljanja pametnih ugovora bio je izbjegavanje rizika druge ugovorne strane i pretjerano oslanjanje na treće strane. Oracles omogućavaju sklapanje ugovora između strana bez povjerenja, ali (posebno kada postanu previše centralizovani) mogu rizikovati da postanu posrednici koje su nastojali zamijeniti. Poznat kao Oracles problem, očuvanje privatnosti, sigurnosti i pravičnosti i izbjegavanje pretjerane centralizacije koja bi mogla narušiti odnos između pametnih ugovora i blockchaina, tada postaje ključni izazov s kojim se Oracles suočavaju.

Decentralizovani proroci

Decentralizovani Oracles pokušavaju postići nepovjerenje i potvrđene rezultate koji se oslanjaju na uzrok i posljedicu, a ne na individualne odnose. Oni nastoje postići ove rezultate na isti način na koji to čini mreža blockchaina: raspodjelom povjerenja među mnogim učesnicima u mreži. Koristeći mnogo različitih izvora podataka i uvođenjem Oracles sistema koji ne kontroliše jedan entitet, decentralizovane Oracles mreže imaju potencijal pružiti povećani nivo sigurnosti i pravednosti pametnim ugovorima.

Sami centralizovani Oracles mogu postati jednako kompromitovani i podložni manipulacijama kao i bilo koja druga treća strana. Iz tog razloga, mnogi blockchain projekti, uključujući Chainlink (LINK), Band Protocol (BAND), Augur (REP) i MakerDAO (graditelji DAI-a), razvijaju ili su već razvili decentralizovane Oracles. Potencijal decentralizovanih Oracles, da riješe “Oracles problem” i uveliko prošire slučajeve korištenja pametnih ugovora na mnogim različitim tržištima, uzbudljiv je i stalan razvoj za kriptovalute i za prostor blockchaina u cjelini.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.