oman

Oman pokreće centar za rudarenje kriptovaluta vrijedan 350 miliona dolara

 

Rudarsko postrojenje dolazi kao dio plana za ubrzanje digitalizacije ekonomije Omana, koja uglavnomzavisi od izvoza nafte.

Sultanat Omana je pokrenuo novi centar za rudarenje kriptovaluta, I to je drugi rudarski objekat koji je otvoren u ovoj zemlji u posljednjih 10 mjeseci.

Prema lokalnoj publikaciji, Oman Daily Observer, centar za hostovanje podataka i rudarenje kriptovaluta, otvoren je u slobodnoj zoni Salalah, koja je posebna ekonomska zona u zemlji s niskim korporativnim porezima. Lokalna kompanija, Exahertz, vodiće centar u saradnji sa blockchain kompanijom Moonwalk Systems sa sjedištem u Dubaiju.

Izgradnja centra je navodno koštala 135 miliona omanskih rijala (oko 350 miliona dolara), a koristiće najnoviji hardver od Bitmain Technologies, s planovima za postavljanje 15.000 mašina do oktobra 2023. Trenutno radi u pilot režimu sa 2.000 mašina na mreži, koji radi sa 11 megavata potrošene energije, navodi se u izvještaju.

Rudarsko postrojenje dolazi kao dio plana za ubrzanje digitalizacije ekonomije Omana, koja uglavnomzavisi od izvoza nafte. Još jedan rudarski centar otvoren je u novembru 2022. i koštao je 150 miliona omanskih rijala (389 miliona dolara). U 2022. godini, cijene električne energije za poslovne subjekte u zemlji iznosile su 0,064 rijala (0,166 dolara) po kilovat satu.

Vlada Omana je 27. jula pokrenula konsultativni dokument o nacionalnom kripto okviru. Okvir bi mogao zahtijevati od dobavljača digitalnih sredstava da uspostave lokalnu kancelariju u Omanu. To bi ih takođe moglo obavezati da drže manji dio imovine u novčanicima, vrše revizije zaštićene imovine i pokažu dokaze o rezervama.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.