uae

Kripto će igrati “glavnu ulogu” u trgovini UAE

Državni ministar za vanjsku trgovinu UAE Thani Al-Zeyoudi istakao je kako je zemlja privukla mnogo talenata iz kripto sektora. UAE sada treba da uvedu ispravnu regulativu kako bi se podržao dalji rast.

Kripto će igrati “glavnu ulogu” u napredovanju globalne trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata, kaže državni ministar vanjske trgovine UAE Thani Al-Zeyoudi.

U razgovoru s Bloombergom 20. januara u Davosu u Švicarskoj – gdje su svjetski lideri trenutno okupljeni na Svjetskom ekonomskom forumu 2023. – Al-Zeyoudi je pružio niz novosti u vezi sa trgovinskim partnerstvom i politikama UAE za 2023. godinu.

uae 1

Osvrćući se na kripto sektor, ministar je naveo da će “kripto igrati važnu ulogu u trgovini UAE u budućnosti”, jer je istakao da je najvažnije da osigura globalno upravljanje kada su u pitanju kriptovalute i kripto kompanije.

Al-Zeyoudi je nastavio sugerisati da će, dok UAE rade na svom kripto regulatornom režimu, fokus biti na tome da zaljevsku zemlju učini središtem s politikama prilagođenim kriptovalutama koje takođe imaju potrebnu zaštitu:

„Počeli smo da privlačimo neke od kompanija u našu zemlju sa ciljem da zajedno izgradimo pravi sistem upravljanja kao i pravni sistem koji  nam je potreban.”

Komentari Al-Zeyoudija dolaze samo sedmicu dana nakon što je kabinet UAE uveo novu regulativu koja u suštini osigurava da subjekti koji se bave kripto aktivnostima moraju osigurati licencu i odobrenje od Regulatornog tijela za virtualnu imovinu (VARA).

Ako kompanije to ne učine, suočiće se sa kaznama do 2,7 miliona dolara prema novom zakonu. Ovaj potez dodaje se “Vodećim principima” za regulaciju i nadzoru digitalne imovine koje je objavio finansijski regulator slobodne ekonomske zone Abu Dabija na globalnom tržištu u septembru.

Principi ocrtavaju prijateljski stav prema kriptovalutama, a istovremeno se obavezuju da će se pridržavati međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca (AML), borbi protiv finansiranja terorizma (CFT) i podržavanju finansijskih sankcija.

Državni ministar UAE za umjetnu inteligenciju i digitalnu ekonomiju Omar Sultan Al Olama se takođe pojavio 19. januara na Svjetskom ekonomskom forumu kao dio panela fokusiranog na kripto.

Al Olama je napomenuo da, iako je debakl FTX-a bio glavna briga, UAE i dalje žele biti središte uprkos cijeloj muci.

„To što kripto kompanije koje nazivaju UAE domom definitivno predstavja pozitivnu stvar“, rekao je.

Ministar se takođe distancirao UAE od tvrdnji da njihovi gradovi poput Dubaija imaju tendenciju da postanu ključna mjesta za bijeg osramoćenih kripto ličnosti, tvrdeći da “loši akteri nemaju nacionalnost i nemaju odredište”.

Međutim, naglasio je da vlade moraju raditi zajedno kako bi spriječile loše aktere da u tom slučaju pobjegnu u inostranstvu.

“Vidjećete ih posvuda. Vidjećete ih na Bahamima, vidjećete ih u New Yorku, Londonu, a ono što trebamo učiniti kao vlade je da radimo zajedno, sa industrijom, kako bismo osigurali da ako neko učini nešto loše da ne može pobjeći s jednog mjesta na drugo i dobiti utočište”, rekao je on.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.