burn token

Otkup i spaljivanje: Šta to znači u kriptu?

1. Šta je spaljivanje novčića?

Kada se komad kriptovalute spali kako bi se uklonio iz blockchaina, to je poznato kao spaljivanje novčića.

“Spaljivanje” tokena Ethereum (ETH) postalo je tema među kripto entuzijastima nakon nadogradnje London Hard Fork-a. Ali, šta je spaljivanje novčića kriptovalute ili šta je kupiti i spaliti?

Token kriptovalute se spaljuje kada se dostavi na neupotrebljivu adresu novčanika kako bi se uklonio iz opticaja. Niko ne može pristupiti ili dodijeliti adresu, koja je poznata kao adresa spaljivanja. Kada se token prenese na adresu spaljivanja, on se trajno gubi. Svako ko ima kriptovalutu može da je spali, ali to nije nešto što biste željeli da uradite pod hitno jer biste u suštini bacili svoj novac.

Većinu vremena, programeri koji razvijaju kriptovalute odlučuju spaliti određenu količinu. Spaljivanje novčića smanjuje ponudu, čineći tokene kriptovalute oskudnijim. Dakle, da li spaljivanje kriptovaluta povećava vrijednost? Zbog oskudice, cijene mogu rasti, što rezultira profitom za investitore.

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu u vezi sa spaljivanjem novčića. Prvo, to ne garantuje da će vrijednost kriptovalute porasti. Mnogi ljudi vjeruju da pruža malu ili nikakvu korist.

Moguća je upotreba spaljivanja novčića neke kriptovalute za obmanu investitora. Programeri mogu tvrditi da spaljuju tokene kada ih šalju u novčanik koji posjeduju. Programeri također koriste spaljivanje tokena za prikrivanje kitova koji posjeduju velike količine neke kriptovalute.

2. Šta znači otkup u kriptovaluti?

Još jedan popularan alat za povećanje cijena tokena je povratni otkup, u kojem korporacija otkupljuje svoju kripto imovinu, smanjujući njihovu ponudu i povećavajući ukupnu vrijednost.

Otkup dionica se događa kada firma koja je izdala dionice otkupi dionice po tržišnoj cijeni i apsorbuje ih, smanjujući ukupan broj dionica na tržištu. Uz nestabilnost u dinamici cijena i enigmu brojnih vrsta tokena koji kruže tržištem, kompanije zasnovane na blockchain-u su počele koristiti dvije tehnike za ograničavanje emisije i podizanje cijena.

Dva najzastupljenija alata su otkup i spaljivanje tokena. I dok oba pristupa u suštini postižu isti cilj, njihovi mehanizmi i krajnji ciljevi u smislu cjenovnog efekta su različiti. Dakle, šta su otkupi i spaljivanje tokena?

Ekosistem kriptovaluta se obično povezuje s konceptom inflacije, koji se odnosi na smanjenje vrijednosti. Promjenjivost cijena na digitalnim tržištima je obično veća nego na tradicionalnim tržištima, posebno u trenutnom okruženju. Investitori imaju manje povjerenja u digitalnu imovinu jer su DeFi i kriptovalute još uvijek neistražene.

Kao rezultat toga, emitenti moraju razviti jasnu, funkcionalnu, racionalnu i profitabilnu ponudu vrijednosti koja će djelotvorno funkcionisati unutar sistema kako bi privukla investitore i pokazala vidljivu korist.

Stoga se koncept povratnog otkupa u kriptovaluti odnosi na projekat ili korporaciju koja koristi svoje novčane resurse da otkupi neke od svojih tokena ili dionica od vlasnika po tržišnoj cijeni. Tokom procesa otkupa, otkupljena imovina se tada drži u novčanicima entiteta umjesto da se uništava ili odmah vraća u promet.

Spaljivanje tokena je kada projekat trajno povlači neke od svojih tokena iz opticaja i šalje ih na nultu adresu, čime ih briše iz postojanja. Da bi se prilagodila dinamika potražnje i ponude i utjecalo na cijenu, tokeni se ili otkupljuju od zajednice ili jednostavno uzimaju iz trenutnih pulova.

3. Kako je počelo spaljivanje novčića?

Spaljivanje kovanica postojalo je mnogo prije Bitcoina (BTC). Izuzetno je sličan otkupu dionica i vjerovatno je inspirisan time.

U 2017. i 2018. godini, mnoge kriptovalute, uključujući Binance Coin (BNB), Bitcoin Cash (BCH) i Stellar (XLM), spalile su tokene kako bi smanjile ponudu i podigle cijenu. Postaje tipičnije za nove kriptovalute koje počinju s velikim zalihama tokena.

Jedan od glavnih razloga zašto je spaljivanje novčića nedavno steklo popularnost je taj što omogućava kriptovalutama da počnu po niskim cijenama, a zatim umjetno povećavaju svoju vrijednost nakon što su osigurane investicije. Zbog niske cijene, nova kriptovaluta bi mogla početi od 1 bilion tokena za djelić centa i privući investitore. Kreatori tada mogu spaliti milijarde tokena kako bi podigli cijenu u budućnosti.

Binance otkup i spaljivanje počinje kada kripto berza iskoristi 20% svojih prihoda za spaljivanje i otkup BNB tokena svakog kvartala, smanjujući ponudu BNB tokena. Dana 18. oktobra 2021. sedamnaesti BNB Burn uklonio je 1.335.888 tokena sa tržišta. Razlika između otkupa dionica i otkupa kriptovaluta (poput otkupa BNB-a) je u tome što se potonji automatski dovršava i garantuje.

Kada kupuju standardne dionice, investitorima ponekad nije jasno da li će korporacija otkupiti dionice ili isplatiti dividende. S druge strane, otkupi kriptovaluta se provode putem unaprijed programiranih pametnih ugovora.

Nadalje, Shiba Inu (SHIB) inicijativa za spaljivanje, koja namjerava sagorijevati određeni postotak profita ili određeni novčani iznos u službeni SHIB burn novčanik, jedna je od nadolazećih spaljivanja kriptovaluta.

4. Kako funkcionišu otkupi i spaljivanje?

Rudari mogu spaljivati ​​tokene virtuelne valute koristeći mehanizam konsenzusa proof-of-burn (PoB).

Proof-of-burn je jedan od nekoliko mehanizama konsenzusa koje blokchain mreže koriste za provjeru da se svi čvorovi koji sudjeluju slažu o autentičnom i legitimnom stanju blockchain mreže. Mehanizam konsenzusa je skup protokola koji koriste nekoliko validatora da bi se dogovorili o valjanosti transakcije.

PoB je proof-of-work mehanizam koji ne troši energiju. Umjesto toga, radi na ideji da se rudarima omogući spaljivanje tokena virtuelne valute. Pravo pisanja blokova (rudarenje) tada se dodjeljuje proporcionalno spaljenim novčićima.

Rudari šalju novčiće na adresu spaljivača da ih unište. Ova procedura koristi malo resursa (osim energije potrebne za rudarenje novčića prije njihovog spaljivanja) i održava mrežu aktivnom i fleksibilnom.

U zavisnosti od implementacije, možete spaliti domaću valutu ili onu alternativnog lanca, kao što je BTC. U zamjenu ćete dobiti isplatu u tokenu domaće valute blockchaina.

Međutim, PoB će smanjiti broj rudara, kao što će smanjiti ponudu tokena jer će biti manje resursa i manje konkurencije. Ovo dovodi do očiglednog problema centralizacije budući da je velikim rudarima dodijeljen preveliki kapacitet, što im omogućava da spale ogromne količine tokena odjednom, što drastično utiče na cijenu i ponudu.

Da bi se zaobišao ovaj problem, često se koristi stopa propadanja, što efektivno smanjuje ukupni kapacitet pojedinačnih rudara za validaciju transakcija. PoB je sličan PoS-u po tome što u oba slučaja trebaju rudari da zaključaju svoju imovinu za rudarenje. Za razliku od PoB-a, igrači mogu dobiti nazad svoje novčiće nakon što prestanu rudariti s PoS-om.

U kriptovaluti, otkup funkcioniše na isti način, kupujući tokene od zajednice i stavljajući ih u novčanike programera. Kao rezultat toga, za razliku od spaljivanja novčića, koji trajno uništava tokene koji kruže na tržištu, otkup ne eliminiše trajno njihove tokene.

5. Koje su prednosti i nedostaci otkupa kriptovaluta?

Cilj otkupa i spaljivanja je povećanje vrijednosti tokena smanjenjem njegove ponude kako bi se prihod povećao. Otkupi imaju tendenciju da postignu ovu svrhu, iako spaljivanje ima jasne efekte na valutu i kapitalna sredstva.

Potreba za smanjenjem broja tokena u opticaju zbog grešaka u ekonomskim proračunima, namjera da se umjetno naduvaju cijene tokena, promovišu špekulacije, generiše hype kao gest vlasnicima tokena, ili jednostavno reorganizacija alokacije, svi su ovo razlozi zašto projekti pribjegavaju otkupu.

Otkup se često provodi iz internih projektnih razloga i radi povećanja likvidnosti i smanjenja volatilnosti cijena. Budući da zakon ponude i potražnje negira princip oskudice, manje ponude imaju tendenciju da stabilizuju cijene na dugi rok, ali veći obim raspoloživih sredstava rezultira smanjenim interesom investitora.

Nadalje, dugoročni rast se potiče kroz otkupe. Investitori se ohrabruju da HODL (zadrže) token, koji pomaže u održavanju stabilnosti cijene imovine. Međutim, svi razlozi za otkup su otvoreni za kritiku jer izazivaju trenutnu reakciju zajednice, koja počinje da dovodi u pitanje razloge za takve izbore.

Na primjer, deflatorne valute obeshrabruju potrošnju; stoga, smanjenje broja tokena tokom vremena može obeshrabriti kapitalizaciju. I pretpostavimo da stopa sagorijevanja ikada nadmašuje stopu fundamentalnog rasta. U tom slučaju rizikujete dekapitalizaciju sistema tako što ćete suviše čvrsto konsolidovati vlasništvo nauštrb likvidnosti i dugoročne vrijednosti.

Bez obzira na kritike, vlasnici tokena će ili doživljavati otkupe kao priliku da prodaju svoje tokene ili da kupe više i udvostruče investiciju u nadi da će cijena porasti.

6. Da li su otkupi put ka naprijed?

Samoulaganje preduzeća nije ništa novo i dugo je bilo standardni alat za stabilizaciju cijena (ili inflaciju) na tradicionalnom finansijskom tržištu.

Binance, Nexo i drugi su među projektima koji su izvršili otkupe. Nexo-ov otkup, na primjer, bio je motivisan uvjerenjem glavnog razvojnog tima u značajnoj potcijenjenosti imovine. Kao rezultat toga, odlučili su da smanje broj projektnih tokena u opticaju kako bi pomogli u korekciji tržišne cijene.

U kripto svijetu, otkupi su slični njihovim tradicionalnim finansijskim tržištima, koji se koriste za modifikovanje količine imovine kompanije u opticaju. Postoje različite motivacije za takve programe, ali krajnji rezultat je obično značajno povećanje vrijednosti te imovine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.