pakistan

Pakistan formira komisije koji će odlučiti da li kripto treba legalizovati ili zabraniti

Pakistanska vlada formirala je tri komisije kako bi odlučila hoće li uspostaviti pravni okvir za kriptovalute ili ih zabraniti. Odbori će razmotriti sve aspekte poslovanja s kriptovalutama i dati preporuke o kripto politici ove zemlje.

Komisije za odlučivanje o pravnom statusu kriptovalute u Pakistanu

Pakistanska savezna vlada formirala je tri pododbora za odlučivanje o budućnosti kriptovaluta i povezanih poslova u zemlji, obavijestio je Express Tribune u utorak pozivajući se na dokumente koje je vidio.

Pododbori su formirani tokom sastanka kojim je predsjedavao ministar finansija Hamed Yaqoob Sheikh kako bi se odlučilo da li će legalizovati ili zabraniti poslovanje s kriptovalutama. Oni će razmotriti sve aspekte poslovanja s kriptovalutama i dati preporuke o kripto politici. Njihovi prijedlozi će biti upućeni komisiji na čelu sa sekretarom za finansije.

Prvi pododbor formiran je pod predsjedavanjem pakistanskog sekretara za pravo. Članovi ovog podkomiteta su Državna banka Pakistana (SBP), Federalna istražna agencija (FIA) i Pakistanska uprava za telekomunikacije (PTA).

Ovaj odbor će procijeniti da li se kriptovaluta može zabraniti prema važećim zakonima. Takođe će preporučiti metodu koja se može koristiti za zabranu kriptovaluta uz održavanje ravnoteže između blagostanja i tehnološkog napretka.

Druga dva pododbora osnovana su pod predsjedavanjem zamjenika guvernera SBP-a Saime Kamala. Članovi ovih podkomiteta uključuju predstavnike Ministarstva informacionih tehnologija, Komisije za hartije od vrijednosti Pakistana i PTA.

Njihove preporuke će se zasnivati ​​na nametanju trenutne zabrane kriptovalute i njenih reperkusija u budućnosti. Oni će takođe razgovarati o tome da li bi Pakistan zaostajao za drugim zemljama u trci tehnološkog napretka ako kriptovaluta bude zabranjena u ovoj zemlji.

Državna banka Pakistana dugo je zauzimala anti-kripto stav. Guverner SBP-a Reza Baqir rekao je u martu da “širom svijeta postoji mnogo zloupotreba kriptovaluta, uključujući kršenje ljudskih prava, trgovinu ljudima, pranje novca i mnoge druge stvari.” On je u februaru napomenuo da potencijalni rizici povezani sa kriptovalutama “daleko nadmašuju koristi”.

U januaru je Federalna istražna agencija (FIA) navodno zatražila od Pakistanske uprave za telekomunikacije da zabrani više od 1.600 kripto web stranica.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.