paraswap

ParaSwap počinje vraćati kriptovalute nakon baga u pametnom ugovoru

 

ParaSwap je sada vratio sredstva u novčanike koji su opozvali svoje dozvole za AugustusV6 pametni ugovor, za koji je prošle sedmice utvrđeno da ima kritičnu ranjivost.
Agregator decentralizovanih finansija (DeFi) ParaSwap počeo je da vraća kriptovalute korisnicima nakon što je rešio kritičnu ranjivost u svom nedavno lansiranom pametnom ugovoru AugustusV6 prošle nedelje.

Tim DeFi platforme objavio je izjavu na X 24. marta, u kojoj se navodi da je vratio svu imovinu u novčanike koje su uspješno oporavili hakeri bijelih šešira i da je takođe opozvao dozvole AugustusV6.
Prema ParaSwap-u, 213 adresa još uvijek nije opozvalo naknade za neispravan ugovor.

Opoziv pametnog ugovora obično uključuje onemogućavanje ili ukidanje njegove funkcionalnosti na blockchainu i sprječavanje pristupa korisnikovom novčaniku i tokenima.

Prošle sedmice, ParaSwap je rekao da je otkrio ranjivost u novopokrenutom pametnom ugovoru, ali je blagovremena intervencija hakera spriječila veliki gubitak sredstava sa platforme.

U posebnom ažuriranju, tim je naveo da je poduzeo prvi korak podnošenjem sveobuhvatnog izvještaja nadležnim organima, čime je započela istraga o ukradenim sredstvima.

ParaSwap blisko sarađuje sa kompanijama za analitiku blokova i bezbednosnim firmama Chainalysis i TRM Labs i „aktivno je angažovan na identifikaciji hakerskih adresa i praćenju kretanja sredstava“.

Tim je dodao da je inicirao kontakt sa identifikovanim adresama hakera putem poruka na lancu, pozivajući se na povrat ukradenih korisničkih sredstava.

Ako haker ne odgovori do 27. marta, “pretpostavićemo da ste prisvojili sredstva sa nezakonitom namjerom, a mi ćemo slijediti sve krivične, pravne i administrativne puteve” da ih povratimo, dodaje se.

U to vrijeme, gubici su navodno bili mali, a prvi nalazi su otkrili da su se hakeri izvukli sa samo 24.000 dolara prije nego što je ranjivost otkrivena.

ParaSwap je otkrio ranjivost u svom nedavno lansiranom AugustusV6 pametnom ugovoru 20. marta, samo nekoliko dana nakon što je Augustusov ugovor pušten u rad 18. marta, s ciljem poboljšanja zamjene tokena i smanjenja naknada za transfer.

Platforma je pauzirala interfejs za programiranje aplikacija (API) nakon otkrića i obezbijedila sredstva putem bijelog haka.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.