swift

SWIFT predlaže ulogu za sebe u tokenizovanoj budućnosti

 

Stavite tehnologiju koju već imate u novu upotrebu, savjetovao je SWIFT svijetu. Imalo je samo sebe na umu.
Društvo za svjetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) pažljivo prati razvoj fintech-a, s fokusom na vlastitu budućnost. Nakon niza projekata koji koriste nove tehnologije, stub trenutnog međunarodnog platnog sistema bacio je svoju težinu iza modela plaćanja objedinjene knjige.

SWIFT se posebno bavio tokenizacijom i modelom zajedničke knjige, prema objavi na svojoj web stranici. Zajednička infrastruktura mogla bi pružiti ravnotežu u realnom vremenu svim učesnicima u zajedničkoj knjizi, navodi se. To ne znači da je razmjena poruka nepotrebna, SWIFT je brzo dodao: “Zajedničke knjige nisu dovoljno prikladne za nošenje i pohranjivanje velikih količina podataka zbog načina na koji se podaci sinhronizuju među stranama i potrebne računalne snage.”

„Da bi transakcije bile bez problema, potrebno je prenijeti i dodatne vrste podataka kako bi se omogućile usluge s dodanom vrijednošću kao što su AML, usklađenost, provjera sankcija, trgovina i pomirenje potraživanja“, nastavlja se.

Umjesto pokretanja objedinjene knjige od nule, SWIFT je predložio stvaranje državnog stroja — „dinamičkog modela koji odražava trenutno stanje transakcija i stanja među institucijama“ — koji bi mogao biti izgrađen na ISO-20022 tehnologiji za razmjenu poruka koja se već koristi. Mogao bi raditi na blockchainu ili na centralizovanoj platformi kao što je SWIFT-ov Transaction Manager.

Tehnologiju objedinjene knjige prihvatili su Međunarodni monetarni fond u svojoj XC platformi i finansijske institucije koje učestvuju u mreži regulisane odgovornosti. Banka za međunarodna poravnanja je takođe podržala model.

swift1
Izvor: Richard Turrin

SWIFT, koji je osnovan 1973. godine, odlučio se na model objedinjene knjige nakon razmatranja nekoliko drugih opcija. Godine 2022. udružio se sa fintech firmom Symbiont u pilot projektu za nadogradnju svoje isporuke informacija korporativnim klijentima putem Symbiontove platforme vođene blockchain-om.

SWIFT se usprotivio korištenju objedinjene knjige u izvještaju za 2023. u korist SWIFT-a kao „jedinstvene tačke pristupa“ različitim blockchain mrežama.

SWIFT igra ključnu ulogu u uvođenju ekonomskih sankcija širom svijeta. U februaru 2022., na početku ruske invazije na Ukrajinu, Evropska komisija je naredila uklanjanje nepoznatog broja ruskih banaka iz SWIFT-a.