e krona

Švedska centralna banka završava drugu fazu testiranja e-krone

 Švedski CBDC je sada tehnički spreman za integraciju s bankama i pružaocima platnih usluga, navodi se u izvještaju Riksbanke.

Projekat švedske centralne banke o digitalnoj valuti, predloženi CBDC, poznat kao e-krona, uspješno je završio svoju drugu fazu probnog rada. Prema Riksbanki, nacionalnoj centralnoj banci, imovina je sada tehnički spremna za integrisanje u bankarske mreže i olakšavanje transakcija.

Tokom druge faze pilot projekta e-krona — koji je započeo u februaru 2021. — CBDC je ispitan po pitanju njegove tehničke sposobnosti da funkcionira unutar postojeće digitalne bankarske infrastrukture u zemlji. Banke koje su učestvovale su Handelsbanken i Tietoevry.

Izvještaj je ukazao da bi e-krona zaista mogla biti uspješno zamijenjena za fiat novac i korištena u transakcijama, kako online tako i offline. Ova faza testiranja je takođe donijela pravnu jasnoću projektu u smislu da li e-kronu treba smatrati “elektronskim oblikom gotovine”.

Kako projekat ulazi u fazu 3, ostaje niz pitanja o budućnosti valute. Riksbank nije službeno potvrdila svoju namjeru da zaista izda e-kronu građanima te još uvijek nije naznačila pravni okvir na kojem bi se mogla zasnivati. Riksbank je, međutim, još u januaru 2021. precizirala da je dokaz koncepta projekta koristio Cordu, tehnologiju distribuirane knjige iz R3.

Nacionalne digitalne valute i dalje su vruća tema među finansijskim vlastima širom svijeta. Nedavni Globalni CBDC indeks PwC-a pokazao je da 80% centralnih banaka razmatra ili su već pokrenule CBDC. Najrazvijeniji CBDC u ovom trenutku, prema izvještaju, je nigerijska “eNaira”. Dobio je ocjenu 95 u kategoriji maloprodaje i veleprodaje. PwC očekuje da će se CBDC istraživanje, testiranje i implementacija intenzivirati ove godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.