Polygon objavio planove testneta za novi blockchain fokusiran na skalabilnost

Polygon je juče otkrio planove za lansiranje testneta, za novi blockchain pod nazivom Avail. Cilj ovog blockchaina je povećavanje skalabilnosti i njegov testnet će biti pušten u rad u drugom kvartalu 2022. godine.

Avail će se pridružiti postojećem Polygonovom arsenalu rješenja za skalabilnost. Njih predvodi glavni proof-of-stake blockchain, koji se posmatra i kao Ethereum sidechain, zajedno sa Edge, Mide, Zero, Hermez i Nightfall.

Avail će biti samostalna mreža u Polygon ekosistemu, pomažući u hostovanju i verifikaciji of-chain podataka za blockchaine koji su se integrisali sa njim.

Dok blockchaini koriste mnoštvo podataka sa decentralizovanim aplikacijama, istovremeno ne čuvaju podatke jer to može biti jako skupo. Podaci se obično čuvaju na serverima trećih lica, a čak i često potvrđivanje podataka, samo po sebi, može biti jako neisplativo.

Sa ovim izazovom, Avail će se fokusirati na poboljšanje skalabilnosti blockchaina, unutar i van Polygon ekosistema, te će pokušati da postigne njihove zahtjeve za podacima.

„U smislu validacije, Avail je specijalizovan za poručivanje transakcija i držanje istih na raspolaganju, a ne potvrđuje ni jednu transakciju za razliku od monolitnih chain-a,“ izjavio je saosnivač Polygona, Anurag Arjun. Ovdje se „monolitni“ odnosi na blockchain koji radi samostalno.

Tim je izjavio da će Avail služiti kao „sloj za dostupnost podataka“ za Ethereumova rješenja drugog sloja – Optimism i Validium – i druga ZK (zero knowledge) rješenja za skaliranje koja nudi Polygon. Potpuni detalji o radu Avail blockchaina, sa njegovim rješenjima, će biti objavljeni kasnije.

„Tehnologija dostupnosti podataka ima široku upotrebu, ali glavni slučaj upotrebe za koji smo mi zainteresovani jeste omougćavanje rollup-ima, koji se poravnavaju na Ethereumu, da se bolje skaliraju izbacivanjem podataka na Avail,“ izjavio je Arjun. Rollups su tehnologija koja se koristi za izgradnju rješenja drugog sloja.

Polygonov Avail će raditi poprilično drukčije nego popularne blockchain mreže. Umjesto stvaranja i čuvanja svih podataka unutar bloka – kao što to radi Ethereum, Avalanche, Cosmos i glavni Polygon blockchain, on će koristiti „transaction ordering“ u skladu sa dva kriptografska protokola, zvana GRANDPA i BABE, za potvrđivanje podataka i konsenzus, saopštio je tim.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.