polygon

Polygon predlaže arhitekturu za ‘Polygon 2.0’, uključujući sabirni most

Predstojeći višelančani sistem će koristiti zk dokaze za prenos sredstava između mreža.

Polygon Labs, tvorac Polygon mreže, predložio je arhitekturu za svoj predstojeći “Polygon 2.0” projekat. Tim je u blog postu od 29. juna predložio da bi novi projekat trebalo da se sastoji od četiri različita „sloja“ koji će se kombinovati kako bi stvorili mrežu mreža koje su konačno povezane jedna s drugom preko Ethereuma. Ako ga validatori odobre, Polygon 2.0 će takođe sadržavati agregator koji čini transakciju “skoro trenutnom i atomskom”, rekao je tim.

polygon1

Tim je prvi put najavio Polygon 2.0 12. juna, tvrdeći da će novi projekat uspostaviti “sloj vrijednosti” interneta. Ali detalji su tada bili oskudni. Suosnivač Mihailo Bjelić je 20. juna predložio nadogradnju postojeće mreže Polygona tako da koristi dokaze bez znanja, što je, kako je rekao, neophodno kako bi se stara mreža učinila kompatibilnom sa „vizijom“ 2.0.

U postu od 30. juna ima više detalja o tome kako će Polygon 2.0 izgledati. Osnova projekta će biti „sloj za isticanje“ koji trenutno postoji. Ovo se sastoji od ugovora „menadžera validacije“ na Ethereumu plus dodatnog „menadžera lanca“ ugovora za svaki pojedinačni lanac. U budućnosti će se novi lanci Polygona moći formirati pokretanjem novih ugovora o menadžerima lanaca na Ethereumu.

Povezivanje sa ovim temeljnim slojem za ulaganje bit će „sloj interoperabilnosti“ koji sadrži mostove koji povezuju svaki poligonski lanac jedan s drugim putem Ethereuma. Ovaj sloj će biti osiguran korištenjem dokaza bez znanja za validaciju svih transfera.

Interoperabilnost će kasnije takođe sadržavati agregator koji kombinuje pojedinačne dokaze bez znanja sa svakog mosta u jedan dokaz prije nego što ga pošalje u Ethereum. Ovo će omogućiti “bešavne” bridge transakcije i “dramatično smanjiti potrošnju Ethereum gasa za verifikaciju dokaza”, naveo je tim.

Treći sloj Polygona 2.0 će biti trenutni izvršni sloj, koji se oslanja na Erigon Ethereum klijenta, a četvrti sloj će biti „sloj dokazivanja“ koji standardizuje proces bez znanja u svim lancima Polygona.

Tim je najavio da će daljnji detalji o svakom sloju biti dostavljeni u budućnosti.

Polygon nije jedina mreža koja se pokušava proširiti u višelančani ekosistem. Iz zkSync Era su najavili da namjeravaju stvoriti mrežu “Hyperchains-a”, za koju se nadaju da će biti pokrenuta u testnoj fazi mreže do kraja godine. Optimism takođe pokušava stvoriti “Superchain” u suradnji s Coinbase-ovom Base mrežom, a nedavno je implementirao svoju “Bedrock” nadogradnju kako bi utro put prema ovoj transformaciji.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.