enjin coin

Predstavljamo vam Enjin Coin (ENJ)

Šta je Enjin Coin (ENJ)?

Enjin Coin je projekat Enjin-a, kompanije koja obezbjeđuje ekosistem povezanih, blockchain baziranih gejming proizvoda. Njihova glavna ponuda je Enjin Network, socijalna gejming platforma kroz koju korisnici mogu praviti web stranice, klanove, chatove i mogu hostovati virtuelne prodavnice.

Enjin dozvoljava developerima da tokenizuju predmete u igri, na Ethereum blockchainu. Koriste Enjin Coin, koji je ERC-20 token, da bi se podržala sredstva koja se izdaju koristeći ovu platformu, u smislu da se predmeti mogu kupiti, prodati ili mijenjati za vrijednosti iz stvarnog svijeta. Enjin Coin je prvi put objavljen u julu 2017. godine, te je pokrenut na Ethereum glavnoj mreži u junu 2018. godine.

Enjin Coin (ENJ) posjeduje digitalnu vrijednost koja se koristi da bi se podržala sredstva blockchaina kao što su NFT. Svako sredstvo koje je stvori pomoću Enjin platforme sadži ENJ, sredstvo za stvaranje koje je zaključano unutar NFT-a i uklonjeno iz cirkulacije. Stvaranje blockchain sredstava pomoću ENJ, obezbjeđuje pogodnosti kreatorima i korisnicima:
-Uliva im rezervnu vrijednost
-Obezbjeđuje njihovu transparentnost i oskudicu
-Daje im instantnu likvidnost
-Obezbjeđuje likvidnost u igricama i aplikacijama
-Onemogućava inflaciju

Enjinova „topiva“ funkcionalnost, dozvoljava korisnicima da unište njihovo sredstvo na blockchainu, bilo kada, da bi iz toga dobili vrijednost u ENJ.

Cilj Enjin blockchain ekosistema je da ponudi softverske proizvode, koje svima omogućavaju jednostavan razvoj, trgovinu, monetizaciju i tržište unutar blockchaina.

Osnovan 2009. Enjin ima korjene u gejming industriji, sa svojim prvim proizvodom, platformom za gejming zajednicu koja se zove Enjin Network, koja je kroz deceniju sakupila 20 miliona korisnika. U 2017. godini prateći ICO, Enjin se pozicionirao na mjesto vodećeg developera ekosistema, praveći skup softverskih proizvoda koji omogućavaju bilo kome da jednostavno stvori, upravlja, trguje, distribuira i integriše blockchain imovinu.

Suosnivač Enjin-a, Witek Radomski, napisao je kod za jedan od prvih ikada NFT tokena, a takođe je i jedan od autora ERC-1155 standarda za Ethereum tokene.

Sagrađen na vrhu on-chain infrastrukture, Enjin ekosistem omogućava developerima i kompanijama svih veličina, da koriste tokenizovana digitalna sredstva kao dio svog sticanja, zadržavanja, angažovanosti i strategija monetizacije. Enjin ekosistem podstaknut sa Enjin Coin-om (ENJ), kriptovaluta koja se koristi kao podrška vrijednosti blockchain imovine.

Ko su osnivači Ejnin Coin-a?

Enjin je osnovan kao platofrma za gejming zajednicu u 2009. godini. Osnovali su ga Maxim Blagov i Witek Radomski. Blagov je postao CEO i preuzeo je odgovornost za kreativni sektor kompanije, a Radomski je postao izvršni tehnički direktor, odgovoran za tehnički razvoj njihovog proizvoda. Blagov se opisao kao neko ko ima iskustva u kreativnom sektoru, marketingu, projekt menadžmentu i dizajnu.

Ideju uvođenja Enjina u blockchain je prvo predložio Radomski, nakon što je postao zainteresovan za BTC u 2012. godini, ubijedivši kompaniju da ga prihvati kao opciju plaćanja. Nakon što je izučio o Ethereumu i pametnim ugovorima, odlučio je da želi da stvori vlastiti softver integrisan u blockchain. Radomski je i jedan od autora ERC-1155 token standarda, novog standarda za tokene izdate na Ethereumu, koji je objavljen u junu 2018. finalizovan u junu 2019. godine, te se koristi za stvaranje zamjenjivih i nezamjenjivih tokena.

Šta Enjin Coin čini jedinstvenim?

Prema suosnivaču Radomski, Enjin Coin je jedinstven po tome što se svaki token koji je napravljen na Enjin platformi, blockchain platformi kompanije za razvoj, koja je lansirana u februaru 2020. godine, direktno je podržan od strane ENJ, dajući predmetima u igri likvidnost iz stvarnog svijeta. Slično, Blagov je izjavio se kompanija fokusira na usvajanju, rekavši da zamišlja budućnost u kojoj milioni gejmera koriste digitalne predmete podržane od strane Enjin Coina, ne znajući da postoji.

Ejnij Coin koristi nizove pametnih ugovora, na koje developeri šalju ENJ da stvore nove, jedinstvene zamjenjive ili nezamjenjive ERC-1155 tokene. Ovi tokeni se mogu trgovati na Enjin marketu, koji je lansiran u septembru 2019. godine, ili se mogu zamjeniti za ekvivalent ENJ tokena u bilo kom momentu. Što se više prilagođenih tokena stvara, to se više ENJ-a uklanja iz ekosistema, čineći ga oskudnijim.

Prema projektnoj dokumentaciji, Enjin Coin koristi serije on-chain kao i off-chain procesa. Kada je transakcija izvršena unutar Enjin ekosistema, Trusted Platform kontaktira korisnikov pametni novčanik, te je veb stranica ili igrica automatski nadograđena sa čuvanjem mjesta ili predmetom kojim se ne može trgovati dok se transakcija ne potvrdi od strane Ethereum blockchaina.

Kako je Enjin Coin mreža osigurana?

Enjin Coin je ERC-20 token koji je izdat na Ethereum blockchainu, što znači da je bilo koja on-chain ENJ transakcija, potvrđena i obezbijeđena od strane Ethereum mreže, korištenjem algoritma konsenzusa sa dokazom o radu (proof-of-work consesus algorithm). Rudari se međusobno takmiče da dodaju novi blok u blockchain, a manjina svih nodova unutar mreže mora napraviti zapisnik da se to objavi.

Pametni ugovor koji je podloga koja pokreće Enjin Coin, prošao je nekoliko revizija, uključujući reviziju Ethereum developera Matthew Di Ferrante, u septembru 2017. godine, revizora za pametne ugovore i developera ZK Labs u 2018. godini i reviziju od strane Castillo Network u julu 2019. godine.
U oktobru 2020. godine Enjin je lansirao program za lov na bug-ove, preko kompanije za bezbijednost informacija HackerOne.

Gdje možete kupiti Enjin Coin (ENJ)?

Enjin Coin možete kupiti na kripto berzama: Binance, Uniswap (V2), BitStamp i Gate.io i mnogim drugim kripto berzama.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.