dubai

Regulator kriptovaluta u Dubaiju suspendovao je licencu BitOasis-u

 

BitOasis je bila prva kripto berza koja je dobila licencu za rad u Dubaiju, koju je lokalni regulator sada suspendovao jer nije na vrijeme ispunio ključne uslove.

Kripto regulator iz Dubaija suspendovao je licencu kripto berzi BitOasis zbog neispunjavanja obaveza u rokovima koje su odredile vlasti.

Dana 10. jula, Regulatorno tijelo za virtuelnu imovinu (VARA) izdalo je dva upozorenja u kojem se navodi da je poduzelo prinudne mjere protiv BitOasis-a i da revidira firmu sa sjedištem u Dubaiju.

VARA je rekla da je BitOasis-ova uslovna licenca, odobrena 12. aprila, dozvolila da radi pod uslovom da firma ispuni “ključne uslove u vremenskim okvirima od 30-60 dana”, za koje je regulator rekao da nisu ispunjeni.

VARA nije detaljno navela koje uslove BitOasis nije ispunio, ali dok ne ispuni uslove, firma “Licenca za institucionalne i kvalifikovane maloprodajne investitore ostaje ‘neoperativna'”, navodi regulator.

BitOasis je od VARA-e dobio prvu od gradskih “minimalno održivih operativnih licenci”, što mu je omogućilo da pruža brokersko-dilerske usluge kvalifikovanim institucionalnim i maloprodajnim investitorima u Dubaiju, navodi se u objavi na blogu u maju mjesecu.

Licenca je posljednja u višestepenom procesu prije izdavanja licence za potpuni tržišni proizvod (FMP). Trenutno VARA nije izdala FMP licencu nijednoj firmi.

BitOasis će morati da ispuni uslove navedene u svojoj trenutnoj licenci da bi se prijavio za FMP licencu, objasnila je VARA.

Najnovija akcija VARA dolazi nakon aprilske opomene Su Zhua i Kylea Daviesa – suosnivača propalog kripto hedž fonda Three Arrows Capital.

Par je sletio na VARA-in radar jer je radio i promovisao svoju novu OPNX kripto mjenjačnicu u Dubaiju bez potrebne licence.

Za BitOasis, VARA je rekla da će “nastaviti da prati situaciju radi popravljanja usklađenosti sa propisima.”

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.