regulations

Regulisanje kriptovaluta otvara vrata za više talenata, kapitala i izgradnje u kripto industriji

Regulatorna uključenost u kriptovalute pokazatelj je zrelosti i dugovječnosti industrije, ohrabrujući svijetle ideje, umove i novac da uđu u ovaj prostor.

Osjećaj u kripto i decentralizovanom finansijskom prostoru se mijenja i razvija. Industrija takođe postaje sve više ispitivana i, neizbježno, organizovanija. Prije nekoliko sedmica, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden potpisao je izvršnu naredbu za ubrzavanje i fokusiranje regulatornog nadzora nad industrijom od 3 triliona dolara.

Naredba će potaknuti vladu da ispita rizike i prednosti kriptovaluta, s posebnim fokusom na zaštitu potrošača, finansijsku stabilnost, nezakonite aktivnosti, konkurentnost SAD-a, finansijsku uključenost i odgovorne inovacije. Iako rezultati ovog naloga tek treba da se otkriju, ovaj trenutak pomaže da se postavi tabela za više jasnoće, predvidljivosti, sigurnosti i stabilnosti za decentralizovane finansije (DeFi).

regulations 1

Kao i u svakoj industriji, jasnoća o tome kako bi DeFi i kripto trebali funkcionisati je važna. Regulatorni nadzor od strane vlade SAD-a će u konačnici biti od pomoći i trebali bi ga pozdraviti učesnici i organizacije u zajednici DeFi.
U međuvremenu, postoji mnogo znakova da DeFi i kripto ekosistem vrvi talentima, kreativnošću, energijom i kapitalom željnim učešća. Denver je nedavno bio domaćin jedne od najvećih Ethereum konferencija i hakatona u eri pandemije. Tokom devet dana u februaru, ETHDenver je poželio dobrodošlicu više od 12.000 ljudi na lični događaj kako bi podijelili ideje, izgradili i otkrili nove protokole, organizovali investicije i družili se.

Gradom se pročulo tokom konferencije da je grupa briljantnih mladića u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim osnovala hakersku kuću u Denveru. Neki od najtalentovanijih, najpametnijih i najmlađih hakera na svijetu bili su tamo i poželjeli su posjetiti rizične kapitaliste. Cijena ulaznice za razgovor bila je 3.000 dolara po komadu. Događaji poput ETHDenvera i predstojeće regulatorno učešće i nadzor otkrivaju put za energičnu, smislenu i proaktivnu godinu koja je pred nama u kripto industriji.

regulations 2

Talenat spaja kreativnost i novac

Denver je uključivao zanimljiv i eklektičan ekosistem igrača, investitora i graditelja. Kultura i industrija jačaju i produbljuju se. Kada žedni rizični kapitalisti (VC) plaćaju 3.000 dolara samo da bi razgovarali s najpametnijim 19-godišnjacima u zemlji, to je dobar znak života u industriji. Denver nam je pokazao da je prostor mnogo manje ograničen nego što je bio.

Ovi mladi ljudi, u nekim slučajevima, napuštaju vrhunske škole da bi se pridružili DeFi timovima ili da bi razvili protokole i proizvode, a postoji i dosta investicionog kapitala koji bi omogućio pistu za velike ideje, alate i decentralizovane aplikacije.

U međuvremenu, članovi prvog talasa kriptovalute evoluirali su u takozvanu staru gardu, pružajući stabilnost, oprez i iskustvo kako bi pomogli u pokretanju projekata, decentralizovanih autonomnih organizacija i protokola. VC, giga-mozgovi i stara garda nastavljaju biti podržani i okruženi pozitivnom energijom od strane legija kripto ekipa čiji entuzijazam za ulaganje, diskusiju i sudjelovanje u ovom prostoru i dalje daje inspiraciju za DeFi.
Događa se miješanje koje stvara zdraviji ekosistem sa svijetlim idejama, stručnošću, novcem i entuzijazmom koji će osigurati dugovječnost industriji kako Web3 sazrijeva i razvija se.

Bitka za talente eskalira

Jedna uobičajena tačka rasprave u Denveru bila je da svi zapošljavaju i bore se da održe niz talentovanih, iskusnih i angažovanih programera, inženjera i tehničkih stručnjaka. Možemo očekivati da će se taj trend nastaviti jer se mainstream svijet sve više zanima za kripto i DeFi.

Vjerovatno će Web2 talenti poput Facebooka, Applea, Amazona, Netflixa i Googlea sve više biti uvučeni u Web3 – i to je dobra stvar.

regulations 3

Postoji mnogo iskustva i znanja u tradicionalnim tehnološkim kompanijama koja mogu i treba da pomognu u izgradnji DeFi protokola, usluga i sistema, čime se decentralizuju finansije. Neće svi biti otvoreni za rizik ili neizvjesnost kripto prostora, ali taj osjećaj rizika se smanjuje jer Web3 organizacije nastavljaju primati velike investicije koje pružaju obilje prostora za disanje i za stvaranje stabilnosti i ugodnosti.

Web3 počinje da pokazuje svoju relevantnost i čini se da smo skrenuli ka stabilnijem regrutovanju i zadržavanju talenata.

Medvjeđe tržište pruža prostor za vrhunske građevinare

Svako ko je obraćao pažnju na TradFi i DeFi tržišta posljednjih sedmica i mjeseci prepoznao je da je došlo do kolebljivosti cijena i tokena. Čitava tržišta su bila u porastu i padu iz mnogo razloga i takva bi mogla ostati narednih godinu dana ili više. Ovaj scenario je vjerovatno jedan od mnogih razloga zašto američka vlada želi procijeniti (i regulisati) ovu industriju.

Ali pravi graditelji kriptovaluta ne povlače se na medvjeđim tržištima oni napreduju. Medvjeđe kripto tržište može biti produktivnije, posebno za timove fokusirane na dobre ideje i kreativnost. Bikovska tržišta su više usmjerena na potrošače ili trgovce.

Dobre ideje unutar zajednice programera imaju tendenciju da isplivaju na površinu na medvjeđem tržištu, zarađujući više vremena za emitovanje, vidljivost, refleksiju i razvoj. DeFi prostor postaje sve bolji u izgradnji tima i regrutaciji, a snaga uma će biti kritična jer se fokusira na nove ideje i rješenja za postojeće probleme.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.