atc

Samo 6 altcoina od prvih 50 nadmašilo je Bitcoin ove godine

 

Cijena Bitcoina je porasla 54% od početka 2024. godine, a samo šest altcoina od prvih 50 je imalo bolju performansu.
Samo šest altcoina među 50 najboljih tokena po tržišnoj kapitalizaciji uspjelo je nadmašiti Bitcoin BTC do sada ove godine, pošto je dominacija Bitcoina dostigla trogodišnji maksimum tokom vikenda.

Memecoin Dogecoin DOGE stoji kao altcoin s najboljim učinkom u top 50, nakon što je od godine do danas ostvario dobit od nešto više od 77% — popevši se sa 0,09 USD 1. januara na 0,15 USD u vrijeme objavljivanja, prema podacima TradingViewa.

Preostale bolje rezultate ostvarili su memecoin Shiba Inu SHIB, Bitcoin pametna ugovorna mreža Stacks STX, Binanceov BNB, Ethereum layer-2 mreža Mantle (MNT, i GPU-sharing blockchain mreža Render (RNDR).

Bitcoin je porastao sa cijene od 44.100 dolara 1. januara na 65.000 dolara u vrijeme objavljivanja, što je povećanje od 54% od godine do danas.

Mnogi su vezali rast cijena za dosljedne institucionalne prilive u 10 američkih promptno trgovanih Bitcoin fondova (ETF) odobrenih u januaru ove godine, generišući više od 12 milijardi dolara kumulativnog neto priliva, prema podacima Farside Investors.

Značajno je da je dominacija Bitcoina 13. aprila gurnula na novogodišnji trogodišnji maksimum od 56,5%, pošto se kriptovaluta naglo oporavila od rasprodaje na cijelom tržištu izazvane eskalacijom geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku.

atc1
Dominacija Bitcoina dostigla je najviši nivo 14. aprila. Izvor: TradingView

Metrika dominacije Bitcoina odnosi se na omjer tržišne kapitalizacije Bitcoina u odnosu na kumulativnu tržišnu kapitalizaciju svih ostalih kriptovaluta.

Dok je Bitcoin oporavio tlo u narednim danima, većina manjih altcoina nije uspjela pronaći svoje uporište i značajno je oslabila po cijeni.

Alternativni sloj-1 mreža Aptos APT i decentralizovana kripto berza Uniswap UNI 7,88 dolara predvodili su pad među prvih 50 tokena po tržišnoj kapitalizaciji, zabilježivši gubitke od 35% i 31%, u posljednjih sedam dana.

Uprkos trenutnom negativnom raspoloženju prema rizičnoj imovini, Sycamore je predvidio da će se Bitcoin postepeno popeti na oko 80.000 dolara u narednim mjesecima – ovisno o tome može li se održati iznad svoje ključne zone podrške ili ne. “Pod uslovom da Bitcoin ostane iznad zone podrške [60.000 USD/58.000 USD], očekujemo da će se uzlazni trend nastaviti prema 80.000 dolara“, napisao je Sycamore.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.