crypto-staking

Sljedeći veliki posao u kriptu je „stejking“ i evo kako će to funkcionisati

Puno ljudi je zaradilo mnogo novca na kriptovalutama posljednjih nekoliko godina. Mnogi su takođe izgubili novac.

To čini identifikaciju sljedećeg velikog trenda za povećanje vrijednosti kako vaših kriptovaluta, tako i vaše fiat valute – zvane čvrsta gotovina – bitnim, makar samo za zaštitu vaše imovine.

David Lawant, direktor istraživanja u Bitwise Asset Management, gleda na sljedeću veliku stvar: „Za industriju u cjelini, očekujemo da će “stejking” (ulaganje) postati veliki posao“, kaže Lawant, koji je koautor CFA Institute Research Foundation knjiga o kripto. Njegova firma ima 1,3 milijarde dolara imovine pod upravljanjem.

Neki kripto investitori već zarađuju godišnji procentualni prinos “stejkingom” od preko 1000% i usput zarađuju ogroman pasivni prihod.

Dakle, šta je zapravo stejking i zašto je Lawant tako siguran da će to postati velika stvar? I kakve to veze ima sa dugo očekivanim Ethereum „spajanjem“ koje takođe dolazi na jesen?

Šta je stejking?

Stejking je dobilo svoje ime jer se može izvesti samo s kriptovalutama koje rade na blockchain-ovima s dokazom o ulogu (proof of stake).

Kriptovalute poput Bitcoina i Ethera trenutno rade na modelu dokazivanja rada (proof of work), u kojem rudari moraju rješavati složene zagonetke kako bi potvrdili transakcije i kreirali nove novčiće. Ovaj proces zahtijeva ogromnu količinu računarske snage i često je kritikovan zbog uticaja na okolinu.

Zelenija opcija je proof-of-stake, a Lawant je uvjeren da je ulaganje dio vala budućnosti kriptovaluta.

Uz proof-of-stake, korisnici potvrđuju transakcije prema tome koliko kovanica doprinose ili ulažu. U zamjenu za ulaganje više kovanica, korisnici imaju veću vjerovatnoću da će biti odabrani da potvrde transakcije na mreži i zarade nagradu.

Ova nagrada može uključivati ​​godišnji postotak prihoda, a tačan postotak zavisi o tome koji se blockchain koristi.

Na primjer, kada Ethereum, blockchain koji pokreće Ether, migrira na model proof-of-stake zbog nadogradnje koja je predviđena za ovu godinu, validatori koji žele uložiti Ether mogu zaraditi prihode u zamjenu za njihovu podršku. To je “spajanje” zbog kojeg je Eter zajednica zaista uzbuđena. Što više etera uloži validator, veća je vjerovatnoća da će biti izabran za nagradu.

Trenutno, Ethereum ima i lanac dokaza o radu i dokaza o ulogu koji rade paralelno. Iako oba lanca imaju validatore, samo lanac dokaza o radu trenutno obrađuje transakcije korisnika. Kada se spajanje završi, Ethereum-ov blockchain će se u potpunosti prebaciti na lanac dokaza o ulogu, nazvan Beacon Chain, čineći rudarenje proof-of-work zastarjelim.

Beacon blockchain već omogućava onima koji žele da ulože Eter da podrže mrežu i zarade prinose, “koji su danas oko 4% do 5%,” rekao je Lawant. “Kada se spajanje provede, očekuje se da će se ovi prihodi značajno povećati jer će dioničari početi primati dodatni prihod.”

Neki predviđaju nagradu za ulaganje od 7% do 12% nakon spajanja.

Drugi blockchaini, poput Solane i Cardano, već rade pod proof-of-stake. Moglo bi se zaraditi procijenjena nagrada od 5,8% godišnje za ulaganje Solaninog (SOL) tokena, dok bi to sa Polygonovim MATIC-om moglo rezultirati procijenjenom nagradom od 19,5%.

Svaki blockchain ima različite zahtjeve za ulaganje, zajedno s različitim rizicima povezanim s tim.

Ovaj proces se u suštini kladi na održivost kriptovalute na koju se ulaže, što je povezano s ekstremnom količinom rizika. Kako je izvijestio The Business of Business: “Ove nagrade često dolaze kao tokeni same kriptovalute, a ako novčić u osnovi postane bezvrijedan, vaše nagrade za ulaganje također postaju bezvrijedne.”

Ponekad postoje ograničenja o tome koliko brzo možete izvaditi svoju kriptovalutu nakon ulaganja, određene kazne za neaktivnu validaciju transakcija, minimalni iznos potreban za ulaganje itd.

Ipak, investitori i dalje pokušavaju.

Neke berze kriptovaluta su takođe navele prihode ostvarene stejkingom.

“Već možete uočiti rani uvid u to u rezultatima zarade kompanija kao što je Coinbase, koja navodi stejking kao jedan od svojih vodećih proizvoda osim kripto trgovine”, rekao je Lawant.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.